Vučić na aplikaciji

Bojan Cvejić Danas, Bojan Cvejić 18.03.2017 00:48
Vučić na aplikaciji


Ko bi uopšte želeo da ima na svom mobilnom telefonu aplikaciju bilo kojeg predsedničkog kandidata, da mu iskaču notifikacije kad god kaže neku očekivanu frazu na predizbornom skupu ili kada snimi još jedan spotJoš jedan novi momenat. Ne samo u ovoj kampanji, već prvi put u istoriji višepartijskih izbora u Srbiji.

Kandidat SNS i vladajuće koalicije za predsednika Srbije Aleksandar Vučić ima i svoju aplikaciju za mobilne uređaje, koju korisnici "pametnih telefona" mogu besplatno preuzeti na internetu i biti uvek u toku šta ovaj kandidat radi tokom kampanje za mesto prvog čoveka države.

Da, to je isti onaj kandidat koji je izjavio, ne tako davno, da neće voditi skupu kampanju za razliku od svojih rivala, da će štedeti, da će u kampanji biti poslednjih pet dana pred izbore i van radno vremena predsednika Vlade Srbije. Nakon nekoliko visokobudžetnih spotova koji se vrte non-stop po internetu, redovnih aktivnosti kao premijera, skoro svakodnevnih popodnevnih predizbornih skupova po različitim gradovima, sopstvenog sajta vucic.rs i čestih gostovanja po medijima, Vučić sada ima i aplikaciju za mobilne uređaje.

Kako tačno izgleda sadržaj te mobilne aplikacije, autor ovog teksta nije mogao da dozna, jer nije želeo da se registruje kako bi video i time ušao u bazu vladajuće Srpske napredne stranke. Iako se aplikacija besplatno preuzima na servisima, nakon instaliranja a prilikom ulaska na njen sadržaj neophodno je registrovati se mejlom ili putem Fejsbuka naloga kako bi se nastavilo dalje. Mora se priznati - interesantan način pravljenja baze korisnika aplikacije. Tako da svim oni samo radoznalima da vide kako to izgleda, a koji ne žele da budu evidentirani, ne preostaje ništa drugo do opcije - uninstall. DŽaba nam trud.

Uprkos priznanju za originalnost i moderan pristup u sopstvenoj promociji, postavlja se pitanje ko bi uopšte želeo da ima na svom mobilnom telefonu aplikaciju bilo kojeg predsedničkog kandidata, da mu iskaču notifikacije kad god kaže neku očekivanu frazu na predizbornom skupu ili kada snimi još jedan spot. Kandidati su toliko prisutni u medijima, na društvenim mrežama i uopšte na internetu, bilbordima, njihovi aktivisti kucaju na vrata, zivkaju telefonom i još samo fali da instaliraju aplikaciju na telefonu da ih prate na svakih pola koraka. Mislim da to čak ni najvernijim biračima nije potrebno, osim onim baš ostrašćenima ili onima koji žele da pokažu nekome da su "instalirali Vučića" iz nekih, opet, svojih razloga. A i ti koji su osmislili i pokrenuli čitavu priču, sigurno nisu mnogo računali na veći efekat ovakvog vida promocije, već su verovatno želeli samo da se pokažu pred "šefom", kako ga nazivaju, koliko su "kreativni". Ovu aplikaciju je do trenutka pisanja ovog teksta, kako piše na Google Play, preuzelo između 5.000 i 10.000 korisnika, a ocena koju su dali je 3,6. Komentari većinom negativni. "Instalirao sam da bih dao keca. Sad uninstall", jedan je od komentara. Da li je bilo više samo "install" od "install pa uninstall", znaju samo kreatori. A da li će to reći i šefu?
Još jedan novi momenat. Ne samo u ovoj kampanji, već prvi put u istoriji višepartijskih izbora u Srbiji. - See more at: http://www.danas.rs/dijalog.46.html?news_id=341306#sthash.WSbF2eae.dpuf

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak