Dijaspora iz 32 zemlje zaokružuje

Novosti 16.03.2017 20:11
Dijaspora iz 32 zemlje zaokružuje


Naši zemljaci širom sveta moći će da glasaju na 53 biračka mestaSRBI koji žive u inostranstvu moći će da glasaju za novog šefa države u 32 zemlje, deset više nego što im je to bilo omogućeno na prošlogodišnjim vanrednim parlamentarnim izborima.

Osim "tradicionalnih" biračkih punktova u zemljama u okruženju, zatim SAD, Rusiji i najvećim državama EU, naši sunarodnici će 2. aprila moći da glasaju i na dva mesta u Grčkoj (Solunu i Atini), u Kataru, Kini (Pariz i Šangaj), na Malti, u Norveškoj i Poljskoj.

Za razliku od prošle godine, ovog puta glasaće se i u Mađarskoj, Finskoj i Švedskoj. Biračko mesto biće otvoreno i u Bejrutu.

Republička izborna komisija utvrdila je ukupno 53 biračka mesta u inostranstvu. Za otvaranje birališta u dijaspori potrebno je da bude minimum 100 prijavljenih birača.

Interesantno je da će na ovim izborima u Americi biti jedno biračko mesto više, ukupno četiri, a "novi" glasački punkt biće u San Francisku. Dosad se glasalo u Njujorku, Čikagu i Vašingtonu. Najviše birališta biće otvoreno u Nemačkoj, čak šest, zatim u Italiji i Crnoj Gori - po četiri.

U Austriji, i pored naše mnogobrojne dijaspore, moći će da se glasa samo u Beču.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak