Zemlja strancima - Nedimović: Aplaudiraće nam

B92 16.03.2017 19:09
Zemlja strancima - Nedimović: Aplaudiraće nam


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će do septembra biti usvojene izmene Zakona kojima će biti ograničena mogućnost strancima da kupe zemljište"Mi imamo jedan apsurd. 2008. godine kada je potpisan SSP, mi smo dozvolili prelazni period od devet godina za liberalizaciju poljoprivrednog tržišta. Druge zemlje dobile su taj rok posle ulaska u EU. Jedino Srbija je imala takav ugovor i danas se vode mnoge polemike", rekao je Nedimović.

Kako je rekao, gostujući u Kažiprstu B92, Srbiji je SSP obaveza koju prihvatamo ali je potrebno da zaštitimo poljoprivredno zemljište.

"Koristićemo iskustva drugih zemalja, Estonije, Litvanije, Poljske koje imaju propise ograničile vremenski period svojim zakonom o poljoprivrednom zemljištu kojim morate da se bavite time, da imate prebivalište na teritoriji Srbije, da budete kao pravno lice registrovani odredjeni vremenski period da biste mogli da kupite zemljište", rekao je on.

Istakao je da je reč o kupovini, odnosno raspolaganju zemljištem, a ne zakupu.

"Do 1. septembra ćemo to rešiti na korist srpskih poljoprivrednika i imati usvojen zakon", naglasio je.

Na podsećanje da je zemlja data u zakup kompanijama iz UAE na 40 godina, i pitanje kako će ubuduće to izgledati kaže:

"Jedno je pravo svojine i kada budete videli zakon videćete da svi koji pokušavaju sada da nam osporavaju ovu našu poljoprivrednu politiku da će nam aplaudirati", rekao je.

O dugoročnom zakupu državnih oranica do 30 godina, ministar kaže da se "svašta pominje u medijima" ali da je juče istekao rok, i da danas još stižu preporučene aplikacije.

"Mogu samo da kažem da imamo preko 150 aplikacija. Kakav je kvalitet tih prijava, odlučiče komisija. Sve če biti objavljeno", kaže on.

Da je za državne oranice stiglo je 150 zahteva potencijalnih investitora, piše i Politika u današnjem izdanju. Prema saznanjima tog lista, među zainteresovanima se pominje i nemački „Tenis” (za zemlju u Zrenjaninu i Vršcu), Petar Matijević, „Delta”, ali i drugi dosadašnji zakupci velikih parcela, posebno u Vojvodini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak