Domaći stočari u panici: Strah od pojave komaraca koji šire zarazu

Blic 16.03.2017 08:18
Domaći stočari u panici: Strah od pojave komaraca koji šire zarazu


Domaći stočari našli su se u panici jer na tržištu još nema vakcine protiv bolesti plavog jezika, koja je lane desetkovala mnoga stada u Srpskoj.Posebno je zabrinjavajuće to što je ova opasna zaraza već počela da se pojavljuje u stadima u kojima su lane zabeleženi slučajevi obolevanja i uginuća životinja.

Farmeri posebno strahuju od dolaska lepšeg vremena, odnosno pojave komaraca, koji su prenosnici plavog jezika.

Poručuju da su se nadali da će im vakcina biti dostupna do početka proleća, kako bi na vreme zaštitili svoja stada.

– Očigledno smo se badava nadali, jer o vakcini, koja je najefikasnija mera prevencije bolesti, niko ne govori, a već je sredina marta. U velikom problem ćemo se naći kad stoka krene na ispašu, odnosno, kad se pojave komarci koji prenose zarazu. Međutim, s obzirom na to da u državnim kasama nema para, ne verujemo preterano u priču da će nam vakcina uskoro biti dostupna. A ona je jedini spas za naše životinje od ove opasne zaraze, od koje je lane uginuo veliki broj životinja - kaže predsednik Udruženja stočara RS Vladimir Usorac.

Podsetimo, od avgusta do kraja 2016. godine u RS bolest plavog jezika potvrđena je na teritoriji 40 opština, u najvećoj meri u Rogatici, Foči, Nevesinju i Palama.

Prema prijavama lokalnih centara za kontrolu ove bolesti, lane su utvrđena 1.193 žarišta, dok je plavi jezik laboratorijski potvrđen kod 1.793 životinja. Sa ispoljenom kliničkom slikom bolesti bilo je 7.202 grla, od čega je uginulo 1.572 njih, a prijavljeno je i 250 pobačaja kod ovaca.

U Ministarstvu poljoprivrede RS kažu da je u februaru jedno goveče već pobacilo zbog ove bolesti.

- U toku je nabavka vakcina, u zavisnosti od serotipa virusa, a planirana je masovna vakcinacija preživara, kako je bilo i najavljivano. Procenjuje se da je reč o oko 600.000 ovaca i goveda – kaže portparol Aleksandar Macanović.

Od avgusta lane, odnosno prve potvrde bolesti u RS, u resorno ministarstvo je stigao 261 zahtev za naknadu štete od uginuća kao posledice zaraze.

U okruženju koriste vakcinu

U Veterinarskoj komori RS kažu da se u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji sprovodi vakcinacija protiv bolesti plavog jezika.

– Vakcina je registrovana i kod nas, ali se još ne zna kada će i na koji način biti nabavljena, te korištena. To je u nadležnosti institucija na nivou BiH – kažu u ovoj komori.

Registrovane dve vakcine

Iz kancelarije za veterinarstvo saopštili su da su u BiH registrovane dve vakcine protiv serotipa četiri bolesti plavog jezika.

- Međutim, još nije donesena odluka o odobravanju vakcinacije, niti se zna hoće li biti donesena. U zavisnosti od odluke o tome da li bi se vakcinisala samo goveda ili i mali preživari, u BiH bi, prema procenama, bilo potrebno osigurati vakcinu za 300.000 do milion životinja. Jedna doza košta oko jedan evro - navodi se u saopštenju

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak