Orban: Moramo zaustaviti Brisel, nismo sluge moćnika

RTS 15.03.2017 14:32
Orban: Moramo zaustaviti Brisel, nismo sluge moćnika


Mađarski premijer Viktor Orban poručio je građanima da se Mađarska mora ponovo izboriti za nezavisnost i nacionalni suverenitet tako što će zaustaviti Brisel, sprečiti masovno useljavanje i odbraniti svoje granice.Povodom nacionalnog praznika kojim se obeležava godišnjica mađarske građanske revolucije 1848–49. godine, Viktor Orban je izjavio da je nacija u stanju pobune, "ali protiv briselske birokratije i uticaja međunarodnog kapitala".

Orban se obratio građanima okupljenim u dvorištu Narodnog muzeja u Budimpešti, gde je istakao da Mađari nisu ničije sluge.

"Moramo se ponovo izboriti za nezavisnost i nacionalni suverenitet tako što ćemo zaustaviti Brisel, sprečiti masovno useljavanje i odbraniti svoje granice. Stojimo na svojim nogama, jedemo svoj hleb, nismo sluge ni mađarskim ni međunarodnim moćnicima", naglasio je mađarski premijer.

U pisanoj poruci Mađarima koji žive van domovine, Viktor Orban je naglasio da je proteklih nekoliko godina stvorena jaka i stabilna Mađarska, koja može da pomogne Mađarima koji žive u Karpatskom basenu.

Mađarska 15. mart proslavlja kao dan uspostavljanja modernog parlamentarizma u zemlji. Na ovaj dan je pre 169 godina počela borba za slobodu i nezavisnost mađarskog naroda od Austrije.

Svečanom podizanju zastave na trgu Lajoša Košuta ispred parlamenta u Budimpešti prisustvovali su predsednik Mađarske Janoš Ader i predsednik parlamenta Laslo Kever.

Vojvođanski Mađari kulturnim manifestacijama i polaganjem venaca na spomenike revolucionarima takođe obeležavaju Dan revolucije.

Centralna vojvođanska manifestacija biće održana večeras u Subotici, a svečane govore održaće predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i zamenik premijera Mađarske Žolt Šemjen.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak