Sve o 'Americi', ozloglašenom klanu kojem je pripadao Slobodan Šaranović

Telegraf 13.03.2017 07:25
Sve o 'Americi', ozloglašenom klanu kojem je pripadao Slobodan Šaranović


Klan "Amerika", koji je nastao 90-tih godina, poznat je po švercovanju kokaina iz Južne Amerike u Evropu, a vezuje se i za brojne otmice i ubistvaKlan “Amerika” kojem je pripadao Slobodan Šaranović (79)  koji je juče ubijen u Budvi, postoji dve decenije i za njega se vezuje švercovanje kokaina iz Južne Amerike u Evropu, kao i brojne otmice i ubistva

Osnivač ovog klana, koji je preuzeo primat u Beogradu 90-tih godina prošlog veka, je Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac. On je ubijen krajem 1997. godine. Njegov zapaljen automobil nađen je u beogradskom naselju Rušanj, ali ne i telo.

Veruje se da je upravo pod njegovim vođstvom ovaj klan 1994. godine ubio Gorana Vukovića – Majmuna, zatim 1997. godine Radeta Ćaldovića Ćentu, Radovana Stojčića Badžu, tadeašnjeg prvog čoveka MUP-a Srbije i Zorana Todorovića Kundaka, generalnog sekretara JUL-a.

Insajder iz redova mafije koji je pod pseudonimom Srećko otkrio sva ova ubistva “Amerike”, naveo je da se ovaj klan dovodi i u vezu sa ubistvom policijskog generala Boška Buhu, kao i policijske inspektore Dragana Radišića, Dragana Simića i Milorada Vlahovića.

Sumnja se i da ovaj klan stoji iza ubistva ministra odbrane Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Pavla Bulatovića 7. februara 2000. godine u restoranu Fudbalskog kluba “Rad” na Banjici.

Inače, tek nakon ubistva Raičevića, klan “Amerika” je svoje poslove prebacio u Južnu Ameriku u kojoj nabaljaju drogu za Evropu.

Danas je prvi čovek ovog klana Mileta Miljanić Majk (56), inače državljanin Amerike. On je polovinom prošle godine otputovao iz Beograda u Ameriku kao slobodan čovek. Prethodno je, kako je Telegraf.rs već pisao 2010. godine bio u italijanskom zatvoru, zbog šverca 10 kilograma kokaina iz Urugvaja u Veneciju u aprilu 2009. godine. Zbog dobrog vladanja pušten je ranije iz zatvora.

– Odmah posle izlaska na slobodu otputovao je u Grčku, ali se zatim pojavio i u Srbiji. Bio je kod svoje porodice u Barajevu, a zatim je avionom otputovao za Ameriku – rekli su onda u Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

Sa njim tokom boravka u Srbiji nije obavljen nijedan informativni razgovor, jer je on u našoj zemlji potpuno slobodan čovek i protiv njega se ovde ne vodi nijedan postupak, iako je poznat i srpskoj, ali i svetskoj policiji. U Srbiji je, naime, Miljanić hapšen samo jednom, i to u akciji “Sablja”, ali protiv njega tada nije pokrenuta istraga, pa je ubrzo pušten iz pritvora.

Za razliku od Miljanića, prošle godine u leto je u Peruu uhapšen njegovi najbliži saradnik Zorana Jakšić (57) zbog ubistva i šverca droge. On je peruanskoj javnosti poznat kao “čovek sa 42 identiteta”, kao i da je bio znan pod nadimcima Gringo, Džekson, Čikito (maleni), Grandazo (veliki)…

Prema pisanju medija klan “Amerika” od  2009. kupuje apartmane i ugostiteljske objekte na Zlatiboru, a u Beogradu imaju stanove gde povremeno odsedaju i održavaju veze sa ljudima iz podzemlja.

Pogledajte hapšenje Zorana Jakšića u Peruu:


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak