Nedimović: Nećemo prodavati zemlju strancima

Novosti 12.03.2017 22:29
Nedimović: Nećemo prodavati zemlju strancima


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović danas u Ivanjici razgovarao sa malinarima. Oni koji su potpisali SSP 2008. godine natovarili obavezuSRBIJA neće dozvoliti strancima da kupuju naše zemljište, iako bi to trebalo da im bude omogućeno prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je potpisan 2008. godine, a primena bi trebalo da počne od 1. septembra 2017. Uz to, država će zaštititi domaće vlasnike zemljišta.

Ovo je danas u Ivanjici najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Kako je rekao, u poslednje vreme samo sluša o prodaji zemlje strancima, kao da se vodi kampanja o izboru ministra poljoprivrede.

- Mi ćemo naše propise uskladiti do 1. septembra i neće biti prodaje zemlje strancima - istakao je Nedimović. - Neće biti potpuno liberalizovano tržište. Uvešćemo određena ograničenja u skladu sa evropskim zakonima, a postoje i druge zemlje koje su to uradile, kao što su Slovačka, Mađarska i Slovenija. Uostalom, što niko nije pitao one koji su potpisali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju 2008. godine, i jedino Srbiji natovarili obavezu da mora da liberalizuje svoje tržište, pre nego što uđemo u Evropsku uniju. Isti ti koji su to potpisali, sada mi drže lekcije. Druge države imale su tu obavezu tek kada su pristupile Evropskoj uniji ali mi se borimo i zaštitićemo srpske vlasnike zemljišta. Mnogi agro stručnjaci upozoravali su da bi zbog prodaje velikih površina naglo mogla da opadne i cena poljoprivrednog zemljišta. Da se izmeni i poništi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je gotovo nemoguća misija, jer bi sve države članice morale da glasaju za to, a Srbiji, najverovatnije, smatraju stručnjaci, ostaje da menja Ustav.

Ministar je u razgovoru sa proizvođačima maline najavio da će narednih dana u Beogradu okupiti sve malinare i hladnjačare, kako bi postigli strateški dogovor za ovu i narednu godinu. Sastanku bi trebalo da prisustvuju i predstavnici tri resorna ministarstava - poljopirvrede, privrede i trgovine.

PLAĆANjE MLEKA PO KVALITETU OD NAREDNE GODINE

MINISTAR Nedimović najavio je danas da će se od 1. januara mleko plaćati po kvalitetu i da je cilj da se razdvoje dobri od loših proizvođača.

Cilj je, takođe, da se kontrolišu otkupljivači koji sada sami kontrolišu kvalitet mleka, rekao je Nedimović novinarima u Lučanima posle razgovora sa poljoprivrednicima.

- Ideja nam je da polovinom godine krenemo sa Nacionalnom referentnom laboratorijom za kontrolu kvaliteta mleka na tri tačke u Srbiji i da od 1. januara plaćamo mleko po kvalitetu - naglasio je Nedimović.

TRAŽE 230 DINARA ZA KILOGRAM MALINE

Predstavnici 37 udruženja okupljenih u Asocijaciji poljoprivrednih proizvođača "Malinari Srbije", zaključili su da akontna otkupna cena u 2017. godini ne sme biti niža od 230 dinara za kilogram ovog voća. Sa druge strane, hladnjačari - otkupljivači tvrde da je tražnja opala i da je plasman "najekskluzivnijeg srpskog proizvoda" neizvestan. Proizvođači smatraju da su hladnjačari mešanjem sorti prouzrokovali probleme na tržištu i da hiperprodukcije nema. - Prošle godine, izuzimajući Rusiju koja ne izvozi maline, proizvedeno je oko 450.000 tona, 30 odsto manje od potreba tržišta. Lane je rod u Srbiji podbacio, pa su naši hladnjačari uvozili iz malinogorja iz BiH, Poljske, sa Kosova, tada je i došlo do mešanja sorti i problema - stav je proizvođača iz cele Srbije. Pored problema u plasmanu i ceni, malinari se suočavaju sa neizvesnom sezonom jer očekuju da će zbog dugotrajnog mraza u novim zasadima biti izmrzlih sadnica.

NAFTA

MINISTARSTVO poljoprivrede priprema novi sistem subvencionisanja nafte za poljoprivrednike, koji će se primenjivati od naredne godine, izjavio je Nedimović. On je rekao da će taj sistem funkcionisati na principu platnih kartica i da će poljoprivrednici dobijati subvenciju u skladu sa njihovom proizvodnjom. Subvencije za gorivo ukinute su pre dve godine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak