Umeće mira inspiracija Gordane Tomić

RTS 08.03.2017 20:36
Umeće mira inspiracija Gordane Tomić


Mudrost zena na slikama Gordane Tomić i reči Moriheja Uješibe "Umeće mira počinje sa tobom" inspiracija su našoj slikarki Gordani Tomić, koja postaje poznato i priznato umetničko ime na evropskoj i severnoameričkoj likovnoj sceni."Gordanina umetnost nas vodi do Dalekog istoka i nosi mudrost zen učenja koju ovom izložbom želi da nam približi.

Sakura 2, Gordana Tomić

Inspirisana učenjem čuvenog Moriheja Uešibe, oca aikidoa, posvećeno prati nit kulta tradicije Japana prožet kroz ovu uticajnu borilačku veštinu čije su vrline zasnovane na poretku ljubavi i čistote srca. Odraz u ogledalu donosi nam spokoj. Skromno, požrtvovanim i predanim koracima, Gordana uspeva da nam kroz svoje slike pokaže „umeće mira".

Put dugog mača, Gordana Tomić

Put dugačkog mača veštim zamasima useca nam moralne vrednosti, krčeći put ka ljubavi i savršenstvu. Posvećenošću pojedinca koji strpljivo probija put ka budućnosti i skromno poklanja sve svoje doprinose vekovnim dostignućima čovečanstva, kao zrna peska na obali koja se utapa u nebo na beskrajnom horizontu", kaže o Gordaninim novim slikama Marija Yamasaki.

Šum bambusa, Gordana Tomić

U galeriji „Agora" u Njujorku, u julu 2014. godine održana je izložba Gordane Tomić pod nazivom „Cadences of Color", kojom je simbolično prenela duh Beograda u autentičnu globalnu metropolu, Njujork. Ona je prva slikarka sa naših prostora koja je održala izložbu u ovoj galeriji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak