Kamatne stope na istorijskom minimumu, banke u opasnosti, al' imaju rešenje

Srbija Danas 08.03.2017 09:36
Kamatne stope na istorijskom minimumu, banke u opasnosti, al' imaju rešenje


Učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima iznosi oko 17 odsto, što je manje nego ranije, a to bankarima olakšava posao i omogućava im da budu lagodniji u davanju novih kredita, izjavila je predsednica izvršnog odbora Eurobanke Slavica Pavlović.Pavlović kaže da suštinski izazov za bankare predstavljaju niske kamatne stope praćene dugim rokovima u kojima se odobravaju krediti, a to, kako je upozorila, može biti svojevrsna opasnost.

- Može doći do porasta referentnih kamatnih stopa samim tim i do povećanog opterećenja klijenata koji uzimaju kredite, što nas može dovesti u novi ciklus problematičnih kredita na neki srednji rok - rekla je Pavlović.

Ona je navela da će se na jednom od panela Kopaonik biznis foruma diskutovati o strategiji bankarskog sektora, upravo zbog novih trendova koji se ogledaju u činjenici da su kamatne stope na istorijskom minimumu.

Kaže da je teško reći da za taj izazov postoji neka strategija, jer sve banke, manje-više imaju iste palete proizvoda.

- Mislim da je sada došlo vreme da svako od nas definiše svoju strategiju u smislu ciljanja određenog segmenta, regiona i grane u koju želi da ulaže - navela je Pavlović.

Na pitanje da li smatra da je srpsko bankarsko tržište tesno, Pavlović ističe da ima 30 banaka, što tržište čini visokokonkurentnim, podsetivši da je početkom godine došlo do nekih akvizicija i novih ulazaka na tržište.

Navodi da taj proces ukrupnjavanja bankarskog tržišta nije proces koji je stran ni za mnogo veća i razvijenija tržišta, pa smatra da ne treba da iznenadi, ako u nekom narednom periodu dođe do spajanja i integracija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak