Biblioteka dijaspore u osnivanju

RTS 07.03.2017 14:48
Biblioteka dijaspore u osnivanju


Formiranje biblioteke obavlja se u saradnji sa našim organizacijama širom sveta uz pomoć i podršku srpskih diplomatskih predstavništava i Srpske pravoslavne crkve.Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju 'Adligat' u okviru kojeg rade Biblioteka Lazić (od 1882), Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, osniva Biblioteku dijaspore, posebnu organizacionu jedinicu koja će se baviti organizovanim sakupljanjem publikacija i arhivske građe o našim ljudima širom sveta, kao i aktivnostima naše države i organizacija u svetu.

Udruženje će posvetiti posebnu pažnju srpskim organizacijama širom sveta, prikupljanju naše periodike i raritetnih izdanja čije je donošenje u Srbiju više decenija bilo zabranjeno, pa o njihovom postojanju u Srbiji često ne postoji nikakav trag. Radi se o važnom delu srpske istorije i kulture, čije se postojanje često previđa i zaboravlja.

Već je nabavljeno više od 5.000 bibliografskih jedinica, čime je ispunjen formalni uslov za otvaranje biblioteke. Uglavnom se radi o srpskoj štampi iz Australije, Nemačke, Francuske, Rumunije, Kanade, SAD i Argentine.

"Biblioteka dijaspore će biti veoma važan informacioni centar, a poseban značaj će imati i za naučno-istraživačku delatnost, s obzirom na to da je veliki deo literature koji je nabavljen za naš fondu dostupan jedino u našoj instituciji", kaže predsednik Adligata Viktor Lazić za Program za dijasporu RTS-a.

Formiranje biblioteke obavlja se u saradnji sa našim organizacijama širom sveta uz pomoć i podršku srpskih diplomatskih predstavništava i Srpske pravoslavne crkve.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak