Akcija Pluton 2: Uhapšeno 47 osoba zbog korupcije

Politika 06.03.2017 15:34
Akcija Pluton 2: Uhapšeno 47 osoba zbog korupcije


Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u više gradova u Srbiji uhapsili su 47 osoba u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenog položaja u državnim organima, saopštio je danas MUP.MUP je podneo krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

Kako se navodi, osumnjičeni, uhapšeni u akciji „Pluton 2” terete se da su od 2005. godine do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1,8 milijardi dinara, odnosno više od 17,5 miliona evra.

Akcija „Pluton 2” sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr Milorad-Mika Pavlović” u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.

Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje.

Oštećeni su i budžet grada Beograda, JP ''Srbija šume'', Dom zdravlja ''Dr Milorad-Mika Pavlović'', Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP ''Gas'', AMSS Gas-petrol, akcionari AD ''Alfa Plam'' iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

Pripadnici MUP u Novom Sadu uhapsili su tri osobe zbog sumnje da su zloupotrebom položaja odgovornog lica, plaćanjem neizvedenih radova, naneli štetu Kliničkom centru Vojvodine i Fondu za kapitalna ulaganja AP Vojvodine od 294,2 miliona dinara.

Pripadnici MUP u Zaječaru uhapsili su šest osoba zbog sumnje da su od aprila 2015. do jula 2016. godine sačinjavali fiktivne otpremnice u kojima je navodno prikazana isporuka sitnog uglja na depo Androvac, umesto komercijalnog uglja „kocka”, gde su manjak na depou nadoknađivali lažnim merenjem narednih isporuka sitnog uglja.

Osumnjičeni su na taj način prisvojili 524,78 tona komercijalnog uglja, vrednosti 4,3 miliona dinara.

U Subotici je uhapšeno odgovorno lice u privrednom društvu ''Agroprom” doo S.B. (1979) zbog sumnje pribavio protivpravnu imovinsku korist od 23,3 miliona dinara.

Zbog sumnje da oštetili Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine za 24,7 miliona dinara, pripadnici MUP Uprave kriminalističke policije i Policijske uprave u Zrenjaninu uhapsili su pet osoba.

U nastavku akcije „Pluton 2”, pripadnici MUP su u Beogradu uhapsili tri osobe, dok se za jednom osobom intenzivno traga, osumnjičene za malverzacije u AMŠ Gas-petrolu.

U Vranju su uhapšene dve osobe zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi na štetu akcionara AD „Alfa Plam” Vranje.

Pripadnici MUP u Nišu uhapsili su građevinskog inspektora u Upravi za imovinu i inspekcijske poslove Grada Niša M.M. (1960) i D.N. (1982) zbog sumnje da su počinili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave.

U Užicu je uhapšen čuvar šuma R.R. (1970) zbog sumnje da je od 2015. godine samoinicijativno u Gazdinskoj jedinici ''Jelje Tavnik” angažovao više lica, radi seče šume iako za to nije imao ovlašćenje i na taj način sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist od 6,3 miliona dinara, na štetu JP ''Srbija šume”.

Pripadnici MUP u Leskovcu uhapsili su funkcionera Sindikalne organizacije Samostalnog sindikata JP ''GAS” P.I, zbog sumnje da je počinio krivično delo pronevera, čime je prisvojio 212.810 dinara.

U Jagodini je uhapšen Z.S. (1959), koja faktički obavlja poslove odgovornog lica PRZR ''Medenjak Plus” Buljane, zbog sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, čime je oštetila budžet Srbije za pet miliona dinara.

U Sremskoj Mitrovici uhapšeno je bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr Milorad-Mika Pavlović” u Inđiji V.P. (1958) i podnete su krivične prijave u redovnom postupku protiv još dve osobe, čime je oštećen Dom zdravlja „Dr Milorad-Mika Pavlović” za 15,9 miliona dinara.

Pripadnici MUP u Pirotu uhapsili su bivšeg zaposlenog u matičnoj evidenciji Fonda PIO, Filijale Pirot S.K. (1969), zbog sumnje da je omogućio da 16 radnika bez osnova ostvari pravo na penziju i pribavio im protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 15 miliona dinara.

Pripadnici MUP, po nalogu beogradskog Prvog osnovnog javnog tužilaštva, uhapsili su bivšeg vršioca dužnosti odgovornog lica Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova R.R. (1969), zbog sumnje da je počinila krivično delo zloupotreba službenog položaja čime je za 1,1 milion dinara oštetila tu Agenciju.

U Prokuplju je uhapšen V. S. (1972), odgovorno lice auto-škola ''Leša'' i ''Leša Plus'', zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, čime je pribavila protivpravnu imovinsku korist za više od 1,6 miliona dinara.

Policija je u Smederevu uhapsila R.Đ.(1963), Lj.M.(1951), D.M.(1962), D.J. (1980) i S.R. (1963) zbog sumnje da su od januara 2014. do oktobra 2016. godine u svojstvu odgovornih lica matične službe - Gradske uprave u Smederevu, prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga od građana - podnosioca zahteva, primali novac na ime plaćanja taksi u iznosima koji su zakonom propisani za tu vrstu izvoda, čime su budžet Srbije oštetili za 2,8 miliona dinara.

Protiv jednog osumnjičenog biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Pripadnici MUP u Beogradu uhapsili su i zadržali D. Š. bivše odgovorno lice preduzeća „Nacionalni privredni operater”, zbog sumnje da je zajedno sa još jednom osobom, za kojom se traga, od avgusta 2014. do marta 2016. godine počinio krivično delo prevara u produženom trajanju.

U Kragujevcu su uhapseni N.P. (1950) i N.Đ.(1979), zbog sumnje da su u svojstvu investitora stambeno-poslovnog objekta u izgradnji u Kragujevcu, od 2011. do 2015. godine, izvršili duplu prodaju četiri stana, a od vlasnika stanova primili novac i izdali priznanice o izvršenom plaćanju u evrima, čime oštetili vlasnike stanova i budžet Republike Srbije za 12,1 miliona dinara.

Policija u Kraljevu je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, uhapsila D.Đ. (1949), odgovorno lice transportno - građevinsko -trgovinske radnje ''Transkop-Đusić” i ''Transkop-Đusić 1971”, zbog sumnje da je izvršio krivična dela poreska utaja i teška krađa.

Pripadnici MUP-a u Novom Pazaru su uhapsili i zadržali Š.H. (1980) odgovorno lice „Kadir proma”, zbog sumnje da je od januara 2015. do avgusta 2016. godine izvršio nabavku 2.486 komada krupne stoke od raznih pravnih i fizičkih lica sa teritorije AP Vojvodine, i tako ostvario protivpravnu imovinsku korist od 240 miliona dinara i naneo štetu budžetu Republike Srbije u iznosu od 22,4 miliona dinara.

Policija u Pirotuuhapsila je S.T. (1973), M.I. (1974) i lekara S.K. (1965), dok će krivičnom prijavom biti obuhvaćena još jedna osoba zbog sumnje da su od januara 2016. godine počinili nekoliko prevara na štetu više od 30 fizičkih lica sa područja Pirota.

MUP je u Vlajevu podneo krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica PD „Štamparija Valjevac” i bivšeg odgovornog lica štamparije Valjevac, a u Somboru protiv odgovornog lica „Koncern Farmakom MB Šabac” - Fabrika akumulatora u Somboru, zbog sumnje da je izvršio krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi.

Pripadnici MUP podneli su Tužlaštvu za organizovani kriminal krivične prijave protiv šest osoba osumnjičenih da su iskorišćavanjem svojih položaja i ovlašćenja, privrednom društvu „Koncern Farmakom MB” D.O.O. Šabac, pribavili protivpravnu imovinsku korist od 733.395.521,84 dinara ili oko 6,3 miliona evra, na štetu „Privredne banke Beograd” A.D.

Policijski službenici u Novom Sadu podneli su krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv bivšeg odgovornog lica Nacionalne službe za zapošljavanje, zbog sumnje da je da je protivpravno prebacila na svoja četiri lična dinarska računa 72.839.062,18 dinara.

Policijski službenici u Beogradu su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneli krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv tri osobe, zaposlenima u nekadašnjoj Agenciji za poslovni prostor Gradske uprave grada Beograda, a sadašnjem Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove Gradske uprave grada Beograda, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja i oštetili budžet Grada Beograda u ukupnom iznosu od 131,5 miliona dinara, a zakupcima pribavili protivpravnu imovinsku korist.

Krivičnom prijavom će biti obuhvaćena još jedna osoba, osumnjičena da je prikupljala podatke i fakturisala zakupnine u nekadašnjoj Agenciji za poslovni prostor i Sekretarijatu za imovinske i pravne poslove

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak