Kinezi blizu da preuzmu RTB Bor, traže otpuštanja

RTV 06.03.2017 07:13
Kinezi blizu da preuzmu RTB Bor, traže otpuštanja


Kinezi su veoma blizu odluke da preuzmu Rudarsko-topioničarski basen 'Bor', ali su za to pripremili i podugačku listu uslova koju će ispostaviti Vladi Srbije, piše 'Blic' i dodaje da Kinezi insistiraju na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB, da traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.Kako je tom listu potvrđeno iz dva međusobno nezavisna izvora, u RTB "Bor" bi trebalo da uđe jedna od najvećih kineskih kompanija iz rudarskog kompleksa uz dogovor sa državnom administracijom te zemlje.

Ime kineske kompanije je tajna, a srpskoj strani je iz Pekinga naloženo da o tome ne sme da procuri nikakva informacija, verovatno iz bojazni da bi se firma mogla naći na udaru restriktivnih propisa EU.

Kako piše "Blic", sa sigurnošću se zna da je reč o jednoj od najmoćnijih kompanija u Kini koja je po svim parametrima među prvih pet u toj zemlji u toj privrednoj grani.

Kako navodi jedan od sagovornika lista, izvesno je da se u kontaktima sa najvišim kineskim zvaničnicima došlo veoma blizu dogovora, ali Srbiju do konačnog rešenja čeka nekoliko teških i bolnih odluka.

Prema rečima izvora "Blica", Kinezi su jasno stavili do znanja da ih ne zanimaju nagomilani dugovi RTB koji se mere milijardama.

"Po svemu sudeći, Vlada će morati da donese odluku da RTB-u otpiše sve dugove prema javnim preduzećima pre svega one za struju", kaže taj izvor.

On dodaje da je druga opcija da, kao u slučaju smederevske Železare, ti dugovi papirološki ostanu da se vode kao poseban privredni subjekt koji neće imati nikakve veze sa firmom koju će preuzeti i voditi Kinezi.

"Za koji će se model država odlučiti tehničko je pitanje, u svakom slučaju, RTB 'Bor' će preći u kineske ruke neopterećen dugovima iz prošlosti", ističe taj izvor.

Kinezi insistiraju i na tome da njihov menadžment preuzme kompletnu kontrolu nad RTB i traže otpuštanje većeg broja zaposlenih, uz uslov da troškove socijalnog programa snosi Srbija.

"Oni su, iako voljni da pomognu, svesni da je naša strana u gotovo bezizlaznoj situaciji jer je 'Bor' "sve više omča oko vrata reformama u koje se Srbija ambiciozno upustila", navodi taj izvor, dodajući da konačna procena o prekobrojnima još nije usaglašena, ali da ne bi bilo iznenađenje da zahtevaju odlazak čak 2.500 ljudi.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak