Oglasile se i Železnice: Ništa ne dugujemo EPS-u

B92 03.03.2017 20:31
Oglasile se i Železnice: Ništa ne dugujemo EPS-u


Nijedno od četiri železička preduzeća u Srbiji zaključno s 3. martom nema neplaćenih dospelih obaveza prema EPS-u, na ime duga za struju, saopštile su ŽelezniceŽeleznice Srbije saopštile su da nijedno od preduzeća železničkog sektora u Srbiji - Železnice Srbije, Infrastruktura železnica Srbije, Srbija Voz i Srbija Kargo, nema neplaćenih dospelih obaveza prema Elektroprivredi Srbije. 

O tome je obaveštena i Svetska banka, na sastanku koji je održan ove nedelje u Vladi Srbije.

Ostala tri železička preduzeća su Infrastruktura železnice Srbije, Srbija voz i Srbija kargo.

Naime, iznos duga Železnica Srbije za struju Elektroprivredi Srbije", na dan 31. decembar 2015. godine iznosio je 2,75 milijardi dinara (2.756.311.037 dinara), po zapisniku o međusobnom usaglašavanju obaveza.

Železnice Srbije a.d. su izmirile svoje obaveze prema EPS-u zaključno sa 31. decembrom 2015. godine i to u međusobnom kompenzacionom aranžmanu između JP EPS, Železnice Srbije, Republika Srbija i više drugih učesnika u ovom postupku.

To je urađeno u okviru sprovedenog procesa statusne promene i restrukturiranja Železnica Srbije a.d. koji je realizovan tokom prethodne dve godine, a uz aktivno učešće Vlade Srbije, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i drugih resornih ministarstava, MMF-a, Svetske banke i Kancelarije Evropske komisije u Srbiji, a na osnovu Projektnog zadatka Svetske banke i usvojenih izveštaja konsultanata.

Ovaj kompenzacioni aranžman potvrđen je Zaključkom Vlade Srbije, kao i odlukama Nadzornog odbora EPS-a i Skupštine Železnica Srbije a.d. o čemu je informisana i Svetska banka.

Ceo postupak, uključujući i međusobno usaglašavanje svih učesnika finalizovan je i u računovodstvenom smilsu u januaru 2017.

Nova društva izdvojena iz Železnica Srbije, u okviru statusne promene izdvajanja uz osnivanje (Infrastruktura železnica Srbije, Srbija Voz i Srbija Kargo), koja su pojedinačno kao novoosnovane firme sklapile ugovore sa Elektroprivredom Srbije, izmiruju svoje obaveze u zakonskim rokovima.

Takođe, u skladu sa zakonskim rokovima svoje obaveze izmiruju i Železnice Srbije ad. Na osnovu svega navedenog, ni jedno od četiri železnička društva iz železničkog sektora u Srbiji na današnji dan nema neplaćenih dospelih obaveza prema EPS-u.

Programima poslovanja za 2017. godinu u sve četiri železničke kompanije planirano je i redovno izmirivanje svih obaveza prema EPS-u, što će biti i realizovano.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak