NIS zaradio 120 miliona evra

Novosti 28.02.2017 15:02
NIS zaradio 120 miliona evra


Finansijski rezultati Naftne industrije Srbije za 2016. godine. Do 2019. ulaganja 100 milijardiNAFTNA industrija Srbije (NIS) lane je zaradila 15 milijardi dinara, što je za tri odsto više nego u prethodnoj godini. Ovi rezultati su ostvareni zahvaljujući sprovođenju programa mera za povećanje operativne efikasnosti čiji se efekat u 2016. procenjuje na 8,6 milijardi dinara.

Profit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije iznosio je 39,8 milijardi dinara. NIS je nastavio sa investicijama i u razvojne projekte uložio 26,1 milijardu dinara, čime je ostao u vrhu vodećih investitora u Srbiji. Obaveze NIS za poreze i druge javne prihode u 2016. iznosile su 163,3 milijarde dinara, sedam odsto više nego 2015. Akcionarima je četvrtu godinu zaredom isplaćeno 25 odsto neto dobiti za prethodnu godinu, odnosno više od četiri milijarde dinara.

- Rezultati su još jednom pokazali uspešnost i otpornost našeg sistema koji se zasniva na kontinuiranom povećanju efikasnosti poslovanja i na investiranju u dalji razvoj - rekao je Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS. - Zato planiramo da u 2017. nastavimo pozitivan trend rasta ključnih finansijskih i operativnih pokazatelja, što će dugoročno obezbediti efikasnost biznis procesa NIS.

On je najavio da će do 2019. godine "Gaspromnjeft" u strateške projekte NIS investirati više od 100 milijardi dinara. Ukupna proizvodnja nafte i gasa iznosila je 1,46 miliona uslovnih tona, a promet naftnih derivata bio je vredan 3,34 miliona tona.


KINEZI

NIS je nastavio realizaciju projekta "Termoelektrane-toplane Pančevo" - navodi se u saopštenju ove kompanije. - Sa kineskom kompanijom "Betek" potpisan je sporazum o saradnji u oblasti razvoja geotermalne energije u Srbiji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak