Ubija nas vazduh: Zbog zagađenja umire 32 dnevno

Mondo 17.02.2017 12:46
Ubija nas vazduh: Zbog zagađenja umire 32 dnevno


U Srbiji godišnje preuranjeno umre oko 12.000 ljudi, odnosno čak 32 dnevno, zbog zagađenja vazduha, alarmantni su podaci Evropske agencije za zaštitu životne sredine (EEA)!EEA je predstavila rezultate velikog istraživanja, sprovedenog u 41 evropskoj zemlji, od 2000. do 2014. godine, koje je pokazalo da je više od 85 odsto stanovništva izloženo povećanom stepenu zagađenja.

Posledice su uznemirujuće. Prema proceni EEA, zagađenje u Evropi u 2013. godini je odnelo skoro 500.000 života, a u Srbiji je od posledica suspendovanih čestica, azot-doksida i ozona u vazduhu umrlo 12.390 ljudi, piše "Kurir".

Ogromni troškovi

"Srčane bolesti i šlog su najčešće posledice zagađenja vazduha i najviše su odgovorne za preuranjenu smrt. Slede plućne bolesti i kancer pluća, ali zagađenje vazduha je odgovorno za čitav niz drugih oboljenja koja imaju kratkoročne i dugoročne posledice, navodi se u izveštaju.

Vlatka Matković Puljić iz Udruženja za zdravlje i životnu sredinu (HEAL) koja ima sedište u Briselu, upozorava da je zagađenje direktno u vezi sa smanjenjem očekivanog životnog veka.

"Procenjuje se da Srbija godišnje izdvaja oko četiri miliona evra na ime zdravstvenih troškova nastalih kao posledica zagađenja iz termoelektrana na ugalj. Tu spadaju troškovi bolnice zbog prijema bolesnika, lekovi, ali i ekonomski gubici zbog bolovanja i slično", objašnjava ona i dodaje da sve zemlje Evrope moraju raditi zajednički kako bi se smanjila emisija opasnih materija u vazduh.

Tihomir Popović, načelnih Odeljenja za kontrolu kvaliteta vazduha pri Agenciji za zaštitu životne sredine, tvrdi da dve trećine stanovništva u Srbiji živi u područjima sa zadovoljavajućim kvalitetom vazduha.

Ima i gorih

"Treba imati u vidu da se istraživanje koje je objavila EEA zasniva na procenama, a na ove procene su uticali statistički parametri koji nemaju veze sa zagađenjem. U Srbiji jedna trećina stanovništva živi u mestima sa zagađenim vazduhom, ali naša zemlja nije u najnepovoljnijem položaju u odnosu na druge evropske države", rekao je Popović za taj list.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak