CG - Majke prenoćile ispred Vlade

Beta 17.02.2017 12:21
CG - Majke prenoćile ispred Vlade


Majke korisnice socijalne naknade u Crnoj Gori koje protestuju od juče, prenoćile su ispred zgrade Vlade u PodgoriciMajke korisnice socijalne naknade u Crnoj Gori koje protestuju od juče, prenoćile su ispred zgrade Vlade u Podgorici, zahtevajući od izvršne vlasti da povuče odluku kojom su im socijalna primanja umanjena za četvrtinu. Majke sa troje i više dece koje primaju socijalnu naknadu, protestuju ispred zgrade vlade od juče u podne i traže prijem kod premijera Duška Markovića.

One su došle iz svih krajeva Crne Gore, a na jučerašnjem protestu ih je bile preko 1.000.

Majkama je socijalna naknada početkom godine smanjena za četvrtinu zbog vladinih mera štednje.

One su juče u jednom trenutku probile zaštitnu ogradu i krenule ka ulazu u Vladu Crne Gore gde ih je sačekao veliki broj policajaca.

"Ne želimo nemire, želimo mirno, dostojanstveno da sačekamo da nam se obrati neko iz Vlade", poručila je predstavnica žena Željka Savković.

Neke od ključnih poruka sa transparenata koje su nosile su: "Čija ćete vi biti vlada kad su deca gladna i sve ih je manje", "Tražimo odgovornost", "Ne dirajte naša izvršna rešenja", "Gospodo iz Vlade čuvajte se žena majki", "Da nije bilo nas, ne bi bilo vas".

Crna Gora je prošle godine uvela doživotnu naknadu za majke sa troje i više djece i to pravo koristi 21.500 žena, od čega je polovina sa biroa za nezaposlene.

Državu je taj trošak koštrao preko 67 miliona evra godišnje, zbog čega se odlučila za uštede koje iznose oko 16,5 miliona evra.

Smanjene mesečne naknade iznose 264 odnosno 144 evra.

Zakon je osporavan u značajnom delu javnosti, najviše sa stanovišta ljudskih prava i finansijske održivosti.

Skup su podržali predstavnici opozicionih partija i pojedine nevladine organizacije, dok vladajuća Demokratska partija socijalista smatra da protest nije motivisan socijalnim razlozima, "već da se radi o poslednjem pokušaju Demokratskog fronta da po instrukcijama nalogodavca iz inostranstva ugroze mir i stabilnost u državi".

Javni dug Crne Gore iznosi oko 62 odsto BDP-a sa tendencijom daljeg rasta, zbog čega su medjunarodne finansijske organizacije od Crne Gore tražile da konsoliduje finansije.

Stopa nezaposlenosti u zemlji koja je na pragu ulaska u NATO i kandidat za članstvo u EU iznosi 22 odsto, dok prosečna primanja iznose 500 evra.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak