Tramp očarao izraelsku desnicu

Politika 17.02.2017 12:06
Tramp očarao izraelsku desnicu


Američki predsednik je zaokret najavio još tokom kampanje kada je saopštio da će ambasadu iz Tel Aviva prebaciti za JerusalimAdministracija koja muslimanima zabranjuje ulazak u SAD i vlada koja nastavlja kolonizaciju palestinske zemlje trebalo bi da imaju mnogo toga zajedničkog, a koliko su bliske znaće se posle današnjeg susreta predsednika Donalda Trampa i premijera Benijamina Netanijahua u Vašingtonu.

Tramp je u skladu sa politikom poništavanja legata njegovog prethodnika najavio obnovu specijalnih odnosa sa Izraelom zasnovanih na „zajedničkim interesima i vrednostima”, što je direktan odgovor Baraku Obami koga je desničarska vlast u Izraelu godinama optuživala za naklonost Palestincima, čak i za „izdaju” Izraela.

Prema istraživanju izraelskog Instituta za demokratiju, 69 odsto izraelskih Jevreja očekuje da Tramp ima pozitivan pristup Izraelu, što je u neskladu sa 57 odsto njih koji su prethodnu administraciju smatrali neprijateljskom. Posebno je razdragana nacionalna desnica koju većinski zastupa Netanijahuov Likud.

Tramp je zaokret najavio još tokom predsedničke kampanje kada je saopštio da će američku ambasadu iz Tel Aviva prebaciti u Jerusalim, suprotno decenijskoj tradiciji koju su poštovali svi njegovi prethodnici.

Pitanje Jerusalima jedno je od najosetljivijih na agendi izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora koji su zamrznuti gotovo tri godine. Prihvatajući rešenje konflikta po principu dve države, Palestinci traže da istočni Jerusalim bude glavni grad njihove države.

Tramp će odluku morati da donese do kraja maja, kada ističe odredba o premeštanju ambasade doneta u okviru Zakona o Jerusalimu. Ovaj američki zakon iz 1995. priznaje Jerusalim kao glavni grad Izraela i nalaže da se tamo preseli ambasada, ali predsednicima ostavlja mogućnost da odlože premeštaj za šest meseci zbog nacionalne bezbednosti. Od tada, i republikanske i demokratske administracije odlučivale su se protiv preseljenja.

Ukoliko SAD prebace ambasadu iz Tel Aviva, bio bi to nedvosmislen signal Trampove podrške odluci Izraela da Jerusalim proglasi za „večnu i nedeljivu” prestonicu države Izrael.

Pitanje transfera ambasade, kao i sva bliskoistočna pitanja, Tramp je poverio svom američko-jevrejskom zetu i savetniku Džaredu Kušneru, poznatom proizraelskom aktivisti čija porodična fondacija daje donacije jevrejskim naseljenicima sa Zapadne obale.

U poređenju sa vremenima predizborne kampanje, situacija je sada prilično konfuzna. Vašington izbegava precizne odgovore, što je dokaz da se slušaju glasovi koji upozoravaju da bi selidba predstavljala ozbiljnu grešku, ugrozila američke strateške interese, moguće i bezbednost diplomata, i faktički eliminisala SAD kao brokera u traganju za izraelsko-palestinskim mirom.

Obama je saradnju sa Netanijahuom zahladio ne samo zbog ličnih animoziteta kakvi karakterišu odnos jednog liberala i konzervativca već umnogome zbog konstantne izraelske kolonizacije Zapadne obale, okupirane još u junskom ratu 1967.

Od osnivanja Izraela 1948. više od 700 naselja podignuto je za Jevreje – nijedno za Arape. U 126 gradova i sela na Zapadnoj obali danas živi 420.000 Jevreja, a još 200.000 Izraelaca – koje međunarodna zajednica smatra jevrejskim naseljenicima – živi u istočnom Jerusalimu.

Šta Tramp misli o naseljima dao je do znanja povodom nedavne rezolucije Saveta bezbednosti kojom je potvrđena njihova „nelegalnost”. „Ne možemo da dopustimo da Izrael bude tretiran uz toliko potpunog prezira i nepoštovanja”, napisao je na svom tviter nalogu.

Osećajući povoljne vetrove, izraelska vlada je odmah po ulasku Trampa u Belu kuću odobrila novu jevrejsku ekspanziju: gradnju 6.000 stambenih jedinica na Zapadnoj obali. Stejt Department je zaćutao iako se posle sličnih izraelskih najava u Obamino vreme redovno oglašavao saopštenjima i oštrim kritikama zahtevajući zamrzavanje svake gradnje.

Netanijahu izgleda više nego zadovoljno: „Posle osam godina tokom kojih sam izdržao ogromne pritiske oko mnogobrojnih pitanja, pre svega oko Irana i naselja, svakako pozdravljam promenu u pristupu.” Dočekao je da vidi leđa američkom predsedniku srednjeg imena Husein kome nikada nije verovao.

Moguće da se Izraelac ipak previše zaneo pohvalama koje je dobio od novog stanara Bele kuće. Vašington sada upozorava Izrael da se kloni „unilateralnih” najava gradnje novih naselja jer to „potkopava” želju nove administracije da obezbedi izraelsko-palestinski mir po principu dve države.

Upozorenje je razočaralo mnoge na izraelskoj desnici, uključujući i članove vlade koji se nadaju da će Tramp odustati od rešenja dve države i da će njegov stav oko jevrejskih naselja biti mnogo fleksibilniji od Obaminog. Polazeći za SAD, Netanijahu je izbegao da potvrdi da li je i dalje privržen formuli dve države koju je prvi put podržao 2009.

Izraelska vlada očito očekuje da nova administracija predstavlja štit prema ostatku sveta i „antiizraelskim” merama – kakva je bila decembarska rezolucija Saveta bezbednosti UN o ilegalnim jevrejskim naseljima koju Obamina administracija nije sprečila vetom.

Palestinci, kojima je Obama, u jednoj od svojih poslednjih odluka, odobrio pomoć u iznosu od 221 miliona dolara, u dijametralno su drugačijoj poziciji i pokušavaju da mobilišu međunarodnu zajednicu protiv Trampa.

Trampovo zbližavanje sa Netanijahuom moglo bi da bude najava ozbiljnijih promena politike na Bliskom istoku, nove administracije koju analitičari opisuju kao proizraelsku i prosunitsku, ali i spremnu na razne dogovore zarad stabilnosti. Njen prvi test nesumnjivo će se ticati Jerusalima, a sva je prilika da će Zapadna obala ove godine biti jedna od najnestabilnijih arena.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak