Vučić dočekao austrijskog kancelara Kerna

Blic 17.02.2017 11:57
Vučić dočekao austrijskog kancelara Kerna


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić svečano je danas dočekao kancelara Austrije Kristijana Kerna, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.Austrijski kancelar Kristijan Kern boravi u zvaničnoj poseti Beogradu gde će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o produbljivanju odnosa dve zemlje, jačanju ekonomske saradnje, nastavku saradnje u suzbijanju ilegalne migracije i približavanje Srbije EU.

- Austriju doživljavamo kao prijateljsku zemlju i zahvalan sam vam na želji da saslušate probleme sa kojima se susreće Srbija i uopšte zemlje Zapadnog Balkana - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Kernom.

Vučić je istakao i zahvalnost koju Austrija pruža Srbiji na njenom putu ka Evopskoj uniji. Prema njegovim rečima, austrijski predstavnici dobrodošli su na teritoriju Srbije i zahvalio se i na pomoći koju ova zemlja pruža Srbiji u sklopu rešavanja migrantske krize. On je najavio da će te pomoći biti i ubuduće.

Unaprediti carinske sisteme

Premijer Vučić predao je danas austrijskom kancelaru Kristijanu Kernu "papir" o Zapadnom Balkanu, sa ciljem stvaranja slobodnog trgovinskog tržišta i carinske unije u regionu.

Reč je o ideji koja, kako je objasnio Vučić, ima za cilj da se "približe naše teritorije" i olakšša protok robe.

Premijer nije precizirao šta sve podrazumeva njegova inicijativa, ali je istakao da gubimo sedam odsto prihoda zbog čekanja kamiona na granicama. Kako je reka, radi se na tome da se reši problem za naše kamione koji čekaju na granici i po 20 sati i da to treba da se svede na dva sata. Kako je rekao, taj "papir" je već predao austrijskom kancelaru.

- To je moja lična ideja i incijativa, prvi put sam uručio taj papir Kernu, a ideja je da se napravi slobodna trgovinska zona i carinska unija, čime ćemo postati veće tržište, atraktivnije - rekao je Vučić i dodao da je Austrija najveći investitor u našoj zemlji.

On je rekao da je o tom "papiru", na engleskom jeziku, obavio prve konsultacije sa premijerom BiH Denisom Zvizdićem i albanskim premijerom Edijem Ramom. Smatra da je to budućnost regiona.

- Što bogatiji budemo, to će biti bolje za nas - poručio je premijer.

Premijer Srbije je istakao da ekonomija Srbije može da bude motor razvoja cele Evrope, ali da je prvo i najvažnije očuvati mir i stabilnost u regionu.

Kern: Austrija zagovara ideju Srbije u EU

Kancelar Kern je istakao da je stabilnost nešto o čemu treba da se razgovara u Briselu, na nivou cele Evrope.

- Austrija sebe vidi kao zagovornika ideje da Srbija treba da bude u Evropskoj uniji - rekao je Kern.

Prema njegovim rečima, srpska zajednica u Austirji jeste jedna od najvećih grupa, i da ih sigurno ima i više od zvaničnih 300.000.

- Znamo da su oni lojalni i veoma dobro povezani i sa Srbijom i Austrijom i želim da podržim kultrunu razmenu - rekao je Kern.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Kerna je danas ispred Palate Srbije svečano dočekao premijer Srbije Aleksandar Vučić, gde je potom održan sastanak dvojice zvaničnika. Sastanku su prisustvovali potpredsednici vlade Ivica Dačić i Nebojša Stefanović, kao i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. Pre tog susreta Vučić je imao tet-a-tet sastanak sa Kernom.

Kern će imati zvanične razgovore i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Kancelara je sinoć na aerodromu dočekao šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a potom mu je premijer Vučić pripredio neformalnu večeru.

Vučić dočekao austrijskog kancelara Kerna

- Dolazim u Srbiju uveren da je reč o stabilnoj zemlji i da postoje značajne mogućnosti da unapredimo odnose na temelju zadivljujućih reformi koje je sprovela srpska vlada - poručio je austrijski kancelar Kristijan Kern u intervjuu Tanjugu uoči današnje posete Beogradu.

On je naveo da sa premijerom Aleksandrom Vučićem, za kojeg kaže da je trezveni, dosledan političar kojem su u interesu pozitivan razvoj i mir u regionu, ima puno stvari o kojima će razgovarati, a koje povezuju dve zemlje - pre svega, reč je o ekonomskim odnosima.

Inače prva poseta inostranstvu premijera Vučića, nakon preuzimanja novog mandata, odvela ga je u Beč gde je razgovarao sa Kernom, koji je, takodje, tek stupio na novu dužnost.

Ovaj korak srpskog premijera shvaćen je u Austriji kao poseban izraz dobrih odnosa, što sada Kern želi da uzvrati.

Dok se Kern zalaže već duže za prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom on želi ubrzanje približavanje zapadnog Balkana Uniji.

Koliki značaj Austrija pridaje Srbiji pokazuje i činjenica da je u utorak u poseti Beogradu boravio i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc koji je ponovio nameru Beča da i dalje podrži Srbiju na putu u EU.

Austrija, kako je preneto iz kabineta kancelara, želi i dalje da aktivno podržava Srbiju na putu u EU, a bilateralne odnose ocenjuju "€žintenzivnim i jako dobrim".

ancelar svojom posetom želi svesno da naglasi značaj i ekonomske saradnje, zbog čega će, nakon zvaničnih razgovora sa Vučićem i Nikolićem, imati sastanak i sa predstavnicima austrijskih preduzeća koja posluju u Srbiji.

Sa oko 2,3 milijardi evra investicija Austrija je trenutno najveći strani investitor u Srbiji.

Austriju, kako podvlače u Beču, povezuje i brojna srpska dijaspora koja živi u alpskoj republici, a koja broji više od 118.000 državljana Srbije, čime je druga po veličini grupacija stranih državljana, posle Nemaca.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak