Dačić: Više imam strah šta će da uradi Vučić nego Nikolić

B92 17.02.2017 11:52
Dačić: Više imam strah šta će da uradi Vučić nego Nikolić


Nije otvoreno pitanje parlamentarnih izbora, kaže za RTS lider SPS, vicepremijer i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.Povodom navodne kandidature Tomislava Nikolića za predsednika kaže da nema podela u SNS-u i da niko nije lud da ide za gubitnikom. Svi idu za pobednikom, poručuje Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić kaže da je, iako nema zvanične potvrde o kandidaturi Nikolića, očigledno ta informacija namerno plasirana.

"Nema zvanične potvrde, ali nema ni demantija. Očigledno da je namerno plasirana ta priča i da takva namera postoji, ili barem namera da se izvrši neki pritisak na Vučića", rekao je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Dačić je rekao da su SPS i njegovi koalicioni partneri – Jedinstvena Srbija, Zeleni, Komunistička partija – odmah rekli da kandidat treba da bude onaj čija kandidatura garantuje političku stabilnost i najveće poverenje, a to je nesumnjivo Aleksandar Vučić.

"Nijedna druga kandidatura ne bi bila prihvatljiva, ne bismo mogli kao zajedničku da je prihvatimo", istakao je lider socijalista.

Na pitanje da li je njegova ranija izjava da je kandidatura Nikolića "sramotna" prejaka, Dačić je rekao da nije:

"Ako ne prihvatate odluku svoje partije, kandidujete se protiv onoga sa kime ste sarađivali i svrstavate se u red onih protiv Vučića – u čemu je razlika u odnosu na Jankovića, Jeremića i ostale? Svako ko se kandiduje protiv Vučića postaje mu politički protivnik."

Rekao je da je tokom večere upriličene za austrijskog kancelara Kristijana Kerna stigla vest da su u toku pregovori sa Nikolićem.

"Eto koliko ima istine u pričama. Ja sam tražio od Vučića da ne odustaje. Nikolić je učvrstio jedinstvo SNS-a i koalicionih partnera, da se ostvare još bolji rezultati", istakao je Dačić.

Smatra da je Vučić razočaran pristupom Nikolića, ali i napominje da u politici ništa ne sme da vas iznenadi.

"Mene ovo nije iznenadilo, ali ja sam dugo u politici. U svakom slučaju, ovde nema odustajanja, Nikolić je završio svoju priču sa SNS-om ako hoće da razgovara jezikom ucena", rekao je Dačić.

Kaže da oni koji poznaju Vučića sigurno ne bi sa njim razgovarali kao Tomislav Nikolić i to ga je, kaže, iznenadilo.

"Ovo je klasično nerazumevanje političke realnosti. Nije Srbija 2017. ista kao 2012, pa ni SNS. Ali sigurno, ako je neko vreme prošlo, ne može se vratiti unazad", rekao je Dačić.

Lider socijalista kaže da bi sada bilo neprihvatljivo da Nikolić bude na bilo kojoj funkciji.

Dačić je rekao i da nije otvoreno pitanje parlamentarnih izbora, kao i da nema podela u SNS-u.

"Kakva podela u SNS-u, ko je lud da ide za gubitnikom, svi idu za pobednikom. Ja sam iskusan u politici. Više imam straha od onoga šta će Vučić da uradi nego Nikolić. Da se on ne predomišlja. Nije samo on u pitanju, već cela naša koalciija", zaključio je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak