Nokaut u prvoj rundi: Evo zašto SNS toliko zazire od drugog kruga

Blic 15.02.2017 21:14
Nokaut u prvoj rundi: Evo zašto SNS toliko zazire od drugog kruga


Srpska napredna stranka (SNS) čvrsto je rešila da na svim mogućim izborima demonstrira da je najveća i najjača stranka na političkoj sceni Srbije. Prema tom planu, neophodno je da izborne pobede SNS budu što ubedljivije, po mogućstvu što bliže 50 odsto glasova, jer bi svaki slabiji rezultat mogao da se protumači kao početak pada rejtinga i klecanje kolenaUpravo je to jedan od ključnih razloga zašto funkcioneri SNS, uz terciranje koalicionih partnera, ovoliko uporno insistiraju na pobedi već u prvom krugu predstojećih predsedničkih izbora i premijeru Aleksandru Vučiću kao predsedničkom kandidatu koji, prema istraživanjima, jedini ima šanse da to i sprovede u delo.

- U odluci o Vučićevoj kandidaturi bilo je i malo straha, malo namerne fame, ali i dramatizacije da se Tomislav Nikolić izbaci iz ove priče. Međutim, ima malo i opsesije u vrhu SNS da svaka pobeda mora da bude ubedljiva i veličanstvena - kaže za "Blic" politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Reč je o predostrožnosti u taboru SNS, jer nije nerealno zamisliti da kandidat opozicije u eventualnom drugom krugu, uz udruživanje glasova cele opozicije, ima šanse za više od 25 odsto glasova. Ako to bude scenario, mogao bi da se stvori simbolični utisak da opozicija jača, a da se u zacementiranoj poziciji najjače partije javljaju prve pukotine. To je potvrdio i sam Vučić navodeći da je odluka da se kandiduje racionalna kako bi se "smanjio rizik od tri, četiri, pet odsto koje bi mogli da odluče".

Prema njegovim rečima, procena je da će tako "vladajuća koalicija lakše da se suprotstavi onima koji su se ujedinili da bi Srbiju vratili unazad".

Vukadinovićje ocenio da jedan od opozicionih kandidata ima šanse da uđe u drugi krug, ali da nije toliko blizu pobede. Pričom o prvom krugu Nikolić se eliminiše kao kandidat, iako bi on realno ušao u drugi krug.

- Sasvim je sigurno da bi u drugom krugu došlo do koncentracije i mobilizacije opozicionih glasača i snaga, ali prema sadašnjem stanju stvari to i dalje ne bi moglo da ugrozi kandidata SNS ko god on bio - kaže Vukadinović.

Ipak, osim ubedljive pobede odmah i sada, postoji još nekoliko razloga za insistiranje na nokautu u prvom krugu. Za Bobana Stojanovića, saradnika na Fakultetu političkih nauka, takva pobeda je opravdanje za Vučićevu kandidaturu i Nikolićevo odustajanje od nje.

- Ujedinjenje opozicije oko jednog kandidata u drugom krugu se ne dešava prvi put, ali bih rekao da jeste prisutan strah od glasova apstinenata i onih koji možda neće izaći na izbore u prvom krugu, ali hoće u drugom - kaže Stojanović.

Na izborima 2008. godine, podseća Stojanović, u prvom krugu Nikolić je više dobio od Tadića, ali se u drugom situacija promenila u Tadićevu korist. Na izborima 2012. bilo je obrnuto: Tadić je dobio više u prvom, ali manje u drugom krugu.

- U drugom krugu Nikolić bi imao ovu vrstu problema, tako da bi i to moglo da bude motiv zašto se insistira na pobedi u prvom krugu i na Vučićevoj kandidaturi - kaže Stojanović.

Na nokautu u prvoj rundi insistirao je čitav vrh SNS i koalicioni partneri, a posebno Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i funkcionerka SNS, za kojom ne zaostaje ni njen kolega u vladi i stranci Nebojša Stefanović.

Ministar Ivica Dačić iz tabora SPS zagovara pobedu u prvom krugu već kao mantru, odnosno zapretio je sopstvenom kandidaturom, ukoliko bi se izborni rezultat doveo u pitanje Nikolićevom kandidaturom.

- Jedino kandidovanje Aleksandra Vučića obezbeđuje sigurnu pobedu u prvom krugu. Neću da moja sudbina zavisi od nečijih nerealnih ambicija. Vučić plus Dačić jednako je pobeda u prvom krugu - rekao je Dačić i sve to još nekoliko puta ponovio.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak