Povukla se nabujala voda, brani u SAD preti nova opasnost

RTS 14.02.2017 00:35
Povukla se nabujala voda, brani u SAD preti nova opasnost


Iako neposredna opasnost od pucanja brane nedaleko od grada Orovila na kojoj se nedavno otvorila velika rupa jeste prošla, evakuacija ostaje na snazi. Do sada je evakuisano oko 200.000 ljudi.Količina vode koja prolazi kroz pukotine se smanjila, ali nadležni nastavljaju sa grozničavim naporima da spreče izlivanje vode, s obzirom na upozorenje meteorologa da su u sredu moguće kiše.

"Voda više ne teče preko erodiranog dela zemljišta, ali je situacija i dalje nepredvidiva. Ispuštamo vodu iz jezera uzvodno od brane. Plan je da se popune pukotine i da se sanira prelivnik", navodi direktor kalifornijskog Zavoda za vodne resurse Bil Krojl.

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva usledila su pošto su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder, preneo je Rojters.

Do sada je evakuisano oko 200.000 ljudi.

Vlasti, takođe, ispuštaju vodu kako bi smanjile nivo vode jezera. 

Orovil je grad od 16.000 stanovnika.

Na prelivniku brane Orovil, koja je sa 230 metara najviša u SAD, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) – otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Ono što ljuti stanovništvo jeste činjenica da su tri organizacije za zaštitu okoline godinama upozoravale na takav scenario.  

Brana Orovil na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Izgrađena još davne 1968. godine, hidroelektrana "Orovil" ima kapacitet od 819 megavata.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak