Bitka za Evropu: Može li izmoždeni Brisel da preživi ofanzivu populista

Blic, M. Bajić 12.02.2017 11:45
Bitka za Evropu: Može li izmoždeni Brisel da preživi ofanzivu populista


Uvek postoji deo društva koji se oseća napušteno ili ignorisano od svoje vlade, ali nakon krize 2008. godine, spasavanja banaka, migranatske krize i niza terorističkih napada, sve veći broj Evropljana oseća se tako. Šta je njihov odgovor na taj strah? Okretanje ka populistima, piše Katja Adler, urednica rubrike Evropa na Bi-BI-Siju.Adlerova, autor dokumantarca "Posle Bregzita: Bitka za Evropu" kaže da se Evropa se nalazi na raskršću, na kome kao znaci u suprotnim smerovima stoje Angela Merkel sa jedne i Marin le Pen sa druge strane.

Ove odlučne žene obe će ove godine izaći na izbore u nadi da će pobediti. Merkelova se najčešće doživljava kao branitelj liberalnih vrednosti, zbog čega je i Barak Obama izabrao da baš sastanak sa nemačkom kancelarkom bude njegova poslednja zvanična poseta na mestu predsednika SAD.

Sa druge strane, Marin le Pen tipičan je predstavnik evropskog populizma. Le Penova zahteva nešto što naziva "novim svetskim poretkom", slobodnu Francusku, slobodnu Evropu, oslobođenu od "zatvora Evropske unije i veštačkog udruživanja evropskih nacija". Prema njenim rečima, Bregzit, Tramp i novi evropski patriotski lideri su samo kraj jednog sveta i početak novog gde su ljudi i nacionalne države jaki, piše Adlerova.

Izborna godina u Evropi

Ove godine Evropu očekuje nekoliko važnih izbora - u Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i moguće Italiji. Kako prema svim anketama populisti imaju sve veću podršku, oni koji su za njih i oni koji su protiv njih, imaju jak motiv da glasaju.

Sledećeg meseca biće održani izbori u Holandiji. Glasači u toj zemlji sve manje se okupljaju oko svog centrističkog premijera, a sve više poverenje poklanjaju evroskepičnom populisti izrazio antimigracionih stavova, Gertu Vildersu. To nije slučaj samo u Holandiji. Gde god da pogledate u Evropi - na jug, sever, istok ili zapad - populisti su sve glasniji.

Pokret Pet zvezdica u Italiji trenutno je partija u centru pažnje. Oni slušaju ljude, kažu, a ne veliki biznis, a njihova poruka usmerene su ka razočaranima u zemlji, svih uzrasta i porekla.

- Populizam je divan svet - rekao je Bepe Grilo, vođa pokreta - Ja sam ponosan što sam populista To znači da mi kažemo "Ne! Ne! Ne!" I mi ćemo pobediti na sledećim izborima.

Nostalgične necionalističke poruke, kao i poruke protiv migracije, suština su stavova za koje se ovih porkreti zalažu, ali njihova politika razlikuju se od zemlje do zemlje. Bilo bi netačno sve ih opisati kao ultradesničare.

Čak i stranke koje imaju duboke korene u ekstremnoj desnici, kao što je Slobodarska partija Austrije ili Nacionalni front Marin Le Pen, pokušali su da prošire svoju ciljnu grupu, tvrdeći da su oni za ljude, a ne za levicu ili desnicu.

Na primer, Marin le Pen kampanju vodi pod sloganom "u ime ljudi". Nakon fijaska Fransoa Fijona zbog optužbi za korupciju, šanse liderke Nacionalnog fronta su porasle.

Slomljena Evropa

U Briselu, čak i insajderi priznaju da se Evropska unija bori za goli opstanak. Na mogućnost raspda upozorio je Marti Šulc nedavno. Optimističnija je šefica diplomatije EU.

- Mi imamo nešto na šta ceo svet gleda kao na čudo. Imamo ogromnu snagu i mi razgovaramo o našim krizama - rekla je Frederika Mogerini.

U njenom rodnom gradu, Rimu, sledećeg meseca biće organizovana glamurozna proslava 60. rođendana EU. Ali u pozadini žurke ostaje pitanje koje su granice EU.

I na globalnom nivou ovo pitanje je bitno. Evropski populisti su mahom veliki poštovaoci Vladimira Putina i Donalda Trampa, a slaba, slomljena Evropa trenutno radi u njihovu korist.

Teško je predvideti šta će dogoditi. Ankete su pokazale nepouzdane. Birači Evrope su u nestabilnom raspoloženju, zaključuje Adlerova.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak