Počinje 67. filmski festival - Berlinale

RTV 09.02.2017 11:03
Počinje 67. filmski festival - Berlinale


U Berlinu danas počinje 67. međunarodni filmski festival - Berlinale na kojem se 18 ostvarenja nalaze u takmičarskom delu smotre za nagradu Zlatni medved koja će biti dodeljena 18. februara, poslednjeg dana festivala.Direktor festivala Diter Koslik rekao je da Berlinale neće izneveriti svoju reputaciju velikog angažovanog filmskog festivala i da će se truditi da baci "malo svetlosti i optimizma u svetu pogođenom raznim krizama".

"Napravili smo program dugometražnih filmova rukovođenih temama hrabrosti i optimizma koji su puni humora", rekao je Koslik i dodao da će biti prikazano oko 400 filmova.

Festival će otvoriti francuski film "Đango" o džez gitaristi Đangu Rejnhartu režisera Etijena Komara (Etienne Comar) i to će biti svetska premijera tog ostvarenja.

Žirijem predsedava holandski reditelj Pol Verhoven poznat po filmovima "Robokap" i "Niske strasti".

Na festivalu će biti prikazan i film "Rekvijem za gospodju J.", u režiji i prema scenariju Bojana Vuletića, s Mirjanom Karanović u glavnoj ulozi. Ostvarenje će biti prikazano u okviru zvanične sekcije "Panorama Specijal".

Ove godine festival, osnovan neposredno posle Drugog svetskog rata, ponovo pruža veliko mesto evropskom autorskom filmu s poljskom rediteljkom Agnješkom Holand, Nemcem Folkerom Šlendorfom, Fincem Akijem Kaurismakijem ili Rumunom Kalinom Peterom Necerom, dobitnikom Zlatnog medveda 2013. za film "Pozicija deteta".

Festival koji je poznat po angažovanosti na raznim poljima i ove godine će pomenuti aktuelne teme u svetu, kao što su rastući populizam na Zapadu, izbor Donalda Trampa za predsednika SAD i migrantsku krizu.

Glumac Ričard Gir, koga će primiti nemačka kancelarka Angela Merkel, u Berlin donosi temu o Tibetancima.

Festival će kao i prošle godine imati akcije solidarnosti prema izbeglicama koje su podnele zahtev za azil u Berlinu, projekcijom filmova čiji će novac od karata biti namenjen boljim uslovima u izbegličkim prihvatnim centrima.

Poslednji laureat Zlatnog medveda je italijanski reditelj Đanfranko Rozi koji je prestižnu nagradu dobio za dokumentarac o migrantima na Lampeduzi.

Međunarodni filmski festival u Berlinu osnovan je 1951, a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru.

Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu s 274.000 prodatih ulaznica godišnje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak