Beograd za Fest izdvojio rekordna 24 miliona dinara

RTS 03.02.2017 14:08
Beograd za Fest izdvojio rekordna 24 miliona dinara


Grad Beograd je za organizaciju 45. Festa izdvojio 24 miliona dinara, pet miliona više nego prethodne godine, ističe v.d. gradske sekretarke za kulturu Ivona Jevtić, podsećajući da će festival otvoriti Monika Beluči i film Emira Kusturice „Na mlečnom putu“, a da će publika na zatvaranju videti „Tišinu“ Martina Skorsezea.



Fest se održava od 24. februara do 5. marta pod sloganom Gledaj – Open Your Eyes. Ove će godine biti dodeljene nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolji film u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, kao i nagrade za najboljeg reditelja, glumca, debitanta i druge, navela je Jevtićeva za Studio B.

Podsetila je da će posetioci moći da vide veliki broj ostvarenja koja su se našla u konkurenciji za Oskara, poput Mesečine, Mančestera na moru, filmova El, Noćne životinje i Džeki. Biće prikazano 95 filmova, a za najmlađe je ove godine organizovan Festić, sa projekcijama vikendom od 11 sati u Centru „Sava“.

Jevtićeva je najavila Festival kratkog metra, koji od ove godine nosi naziv Martovski festival, 20. februara će biti obeleženo 70 godina Beogradskog dramskog pozorišta, u aprilu 40 godina „Pozorištanca Puž“, dok će 23. maja Afrički muzej u Beogradu proslaviti 40. rođendan.

Grad Beograd je, kako je navela, samo u toku ovog meseca obezbedio novac za pet premijera u beogradskim pozorištima, a generalno je, dodaje, uloženo više novca u kulturne programe u ovoj godini.

Kolarčeva zadužbina biće jedan od prioriteta Grada Beograda, rekla je Jevtić dodajući da će Sekretarijat s Ministarstvom kulture pokušati da reši finansijske probleme te značajne kulturne institucije.

Jevtićeva je pomenula i Dane Beograda u Moskvi od 25. do 27. maja, podsetivši da su u oktobru prošle godine održani Dani Moskve u Beogradu. Dane Beograda u Moskvi predstaviće naši istaknuti glumci, reditelji i muzičari koji su već poznati u Rusiji, navela je Jevtićeva.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak