Preskupi januar

RTV 31.01.2017 22:07
Preskupi januar


Računa i troškova je u januaru - mesecu koji upravo zato i nosi epitet najdužeg - bilo mnogo. Januar su obeležili praznici, izrazito jaka zima i povratak u školske klupe. Sve to, trebalo je i isfinansirati.Za jedne najduži, za neke najteži, a tek za nekolicinu naših sagovornika januar ne predstavlja mesec u kojem imaju veće finansijske izadatke u odnosu na druge mesece.

Primarni cilj je održavanje kućnog budžeta likvidnim, odnosno na jednom odgovarajućem nivou, kažu stručnjaci.

"Ekonomisti imaju tu jednu matricu po kojoj kažu da ne bi bilo loše da građani svakoga dana evidentiraju svoje prihode i svoje rashode i da bi to na godišnjem nivou donelo uštedu od 10 do 20 posto. To je jedan deo priče i to mi zovemo namenska štednja. Drugi deo priče je vezan za onu svesnost, dakle da svi ti popusti koji se pojavljuju u prodavnicama, sve te akcije, naprosto zašto ne povesti nekog u kupovinu ko će biti glas zdravog razuma, ko će da nas uhvati za ruku i kaže, pa dali ti je to baš neophodno?", kaže ekonomski analitičar Dragan Ilić.

A Jovanka Nikolić, iz Asocijacije potrošača Srbije, ističe: "Činjenica je da organizacije potrošača žele da usmere misao svakog potrošača na racionalnu potrošnju i racionalno raspolaganje sredstvima kojima se može raspolagati, a nikako se ne upotrebljava termin štednja, jer ne samo zato što je teško štedeti u današnje vreme, već i iz razloga šta i kako ko može i u kom trenutku uštedeti".

Profesor Ilić dodaje i da se potrošačima savetuje što racionalnija slika na stanje u budžetu, kako ih ne bi ponela ponekad nereala motivacija u kupovini.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak