Cipras u dvodnevnoj poseti Srbiji

B92 31.01.2017 10:22
Cipras u dvodnevnoj poseti Srbiji


Predsednik Vlade Grčke Aleksis Cipras doputovao je jutros u dvodnevnu radnu posetu Srbiji.On je sleteo, nešto pre 10 časova, na beogradski aerodrom Nikola Tesla, gde ga je uz prisustvo gardista Vojske Srbije dočekao srpski premijer Aleksandar Vučić.

Prema programu posete, premijer Srbije Aleksandar Vučić će grčkom kolegi prirediti svečani doček u Palati Srbija, a potom je planiran razgovor dvojice premijera.

Kako je najavljeno, posle toga će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije Grčke, kao i obraćanje medijima dva premijera.

U popodnevnim satima održaće se Biznis forum u organizaciji Privredne komore Srbije (PKS).

Drugog dana posete, premijer Cipras će položiti venac na spomenik Rige od Fere u Beogradu.

Ovo je prva poseta grčkog premijera posle sedam godina, a Cipras je poslednji put u Srbiji bio u decembru 2014, ali tada kao lider stranke „Siriza“.

Uoči posete Cipras je poručio da Srbija ima ključnu ulogu na širem Balkanu i da je za to poželjno, pre svega za stabilnost i razvoj regiona, da ta zemlja postane punopravni član evropske porodice.

"Grčka se zalaže i dalje će aktivno podržavati Srbiju na njenom putu za ulazak u EU, smatrajući da će to biti korak od obostrane koristi", rekao je on u intervjuu za Politiku.

Predsednik grčke vlade ukazuje da, ako EU ne može da stvori konkretnu strategiju za Balkan, istočni Mediteran i širi region, onda ne može da pronađe rešenja ni za samu sebe.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak