Trampov odgovor na neposlušnost: Smenjena državna tužiteljka

Blic 31.01.2017 08:50
Trampov odgovor na neposlušnost: Smenjena državna tužiteljka


Američki predsednik Donald Tramp smenio je kasno sinoć vršioca dužnosti državnog javnog tužioca kao i načelnika carinske službe za imigraciju zbog odbijanja da primene njegovu uredbu o imigraciji.Smenjena Seli Jejts, visoka zvaničnica iz bivše administracije Baraka Obame koji je obavljala dužnost v.d. državnog javnog tužioca (ministra pravde), naložila je tužiocima da ne podržavaju Trampov dekret.

Bela kuća je saopštila da je Jejts "izdala Ministarstvo pravde jer je odbila da primeni pravnu uredbu koja ima za cilj da zaštiti građane SAD", prenele su agencije.

U saopštenju se navodi da je Jejts "slaba po pitanju zaštite granica i veoma slaba kada je reč o ilegalnoj imigraciji".

"Pozivanje na strožije provere pojedinaca koji dolaze iz sedam opasnih mesta nije ekstremno. Ono je odgovorno i neophodno", ističe se u saopštenju.

Pošto je Tramp razrešio Jejts dužnosti, na tu funkciju imenovao je Dejnu Bentea, tužioca iz istočnog okruga Virdžinije.

Bivši predsednik Barak Obama imenovao je Jejts na mesto zamenice državnog tužioca odnosno ministra pravde 2015, a Trampova administracija ju je pozvala da ostane na tom položaju dok Senat ne potvrdi novog ministrra pravde.

Trampova uredba kojom se na 90 dana zabranjuje ulazak u SAD državljanima Iraka, Irana, Jemena, Sirije, Sudana, Libije i Somalije izazvala je masovne proteste i osude u SAD i ostatku sveta.

Američki predsednik smatra da ovom uredbom, kao i istovremeno uvedenom zabranom sprovođenja Programa SAD za prijem izbeglica na 120 dana, štiti državu od mogućih napada ekstremista.

Trampov odgovor na neposlušnost: Smenjena državna tužiteljka

Javni tužilac američke države Vašington, Bob Ferguson, najavio je kasno sinoć da će tužiti predsednika Donalda Trampa.

Ferguson, jedan od 16 javnih tužilaca američkih saveznih država koji su izdali saopštenje u kome Trampovu uredbu nazivaju "neameričkom i nezakonitom", prvi je tužilac koji je najavio tužbu protiv Trampove administracije zbog neke odluke.

Američki predsednik je smenio i vršioca dužnosti načelnika carinske službe za imigraciju, Danijela Regsdejla, koji je takođe bio u Obaminoj administraciji.

Nekoliko američkih diplomata protestovalo je protiv uredbe, koristeći službeni diplomatski kanal "neslaganje" ali je ih Bela kuća upozorila da će biti razrešeni dužnosti ako ne primene Trampov ukaz, rekao je portparol Bele kuće Šon Spajser.

Bivši predsednik SAD Barak Obama, koji je rekao da će se držati dalje od politike osim ako su ugrožene "suštinske vrednosti SAD" oglasio se sinoć prvi put od odlaska iz Bele kuće.

Obama je pohvalio sve one koji širom zemlje izražavaju svoje protivljenje uredbi predsednika Donalda Trampa o imigraciji.

Obamin portparol Kevin Luis rekao je da se "Obama iz osnova ne slaže sa idejom diskriminacije pojedinaca zbog njihove vere ili religije".

U svom prvom obraćanju u ime bivšeg predsednika, Luis je rekao da je Obama "ohrabren" snagom otpora u američkom društvu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak