'Izetbegovićeva inicijativa, početak kraja BiH'

RTS 30.01.2017 23:22
'Izetbegovićeva inicijativa, početak kraja BiH'


Bakir Izetbegović, lider SDA i član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, "kopa grob" Bosni i Hercegovini ukoliko planira da Ustavnom sudu BiH uloži apelaciju za preispitivanje ustavnosti imena Republike Srpske, i time će dovesti do blokade ili početka kraja BiH, ocenila je većina sagovornika banjalučkih "Nezavisnih novina".Iako mediji u BiH i regionu bruje o najnovijoj inicijativi Bakira Izetbegovića, neki zvaničnici SDA tvrde da je to spin javnosti i da se "o tome nije razgovaralo".

Oštre reakcije stižu, iako nema zvanične inicijative već samo najava.

Nenad Stevandić, potpredsednik Narodne skupštine RS, smatra da predstavnici Saveza za promene, koji čine vlast na nivou BiH, treba da napuste sve institucije i da blokiraju procese dok Izetbegović ne odustane od ekstremističkih projekata.

Ocenio je da bi u suprotnom predstavnici Saveza za promene bili zajedno sa Izetbegovićem u tom projektu.

Naglasio je da je Izetbegović više puta izjavljivao da je našao model Srba koji će podržati njegove projekte i da su to ljudi iz Saveza za promjene.

Stevandić je dodao da će "jedinstvo Srba biti moguće kada na nivou BiH budu predstavnici RS koji će biti odgovorni i predstavljati RS, a ne svoje partije, i koji će biti lojalni Srpskoj, a ne Izetbegoviću".

Krstan Simić, ekspert za međunarodno pravo, rekao je da Izetbegović može da podnese apelaciju i da je na Ustavnom sudu BiH da o tome odluči, ali da ta apelacija u suštini ignoriše realnost i život u BiH.

"Ako traži da se RS nazove Republikom Srba, Bošnjaka i Hrvata, onda se postavlja pitanje kako će se zvati Federacija BiH. Krenulo se na ukidanje svega iz prošlosti, a za budućnost u kojoj bismo se bavili realnim socioekonomskim pitanjima nema odgovora. Svim ovim je Bosni i Hercegovini naneseno previše štete. Ide se u pravcu stvaranja lažnih svetinja, bez ikakve vizije za budućnost", rekao je Simić.

Šefik Džaferović, potpredsednik SDA i predsedavajući Predstavničkog doma BiH, kaže da niko od ovlašćenih predlagača apelaciju nije razmatrao.

"Naravno, svaka apelacija pred Ustavnim sudom BiH je moguća, ali inicijative za apelaciju koju pominjete nije bilo", rekao je Džaferović.

Miroslav Brčkalo, generalni sekretar PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini RS, rekao je da je pitanje može li se uopšte osporiti naziv Republika Srpska, a u slučaju da dođe do te apelacije, to bi značilo teško stanje u BiH.

"Bakir Izetbegović će s ovim zahtevom biti grobar BiH. Što se tiče blokade institucija BiH od predstavnika srpskog naroda, o tome još nismo razmišljali, a ako dođe do apelacije – videćemo šta ćemo. PDP je deklaracijom koju je uputio strankama pokazao za šta se zalaže i to je naš stav", rekao je Brčkalo.

Pero Petrović, šef Kluba Srba u Vijeću naroda RS, rekao je za Srnu povodom najavljene apelacije da je veoma važno da svi zvaničnici Republike Srspke stanu u odbranu njenog ustavnog poretka.

Kaže da najava Muje Hadžiomerovića, šefa Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda, da će Izetbegović podneti tu apelaciju samo potvrđuje činjenicu koju članovi Kluba Srba već duže vreme dokazuju.

Borislav Bojić, član Predsedništva SDS-a, ističe da najava osporavanja imena Republika samo dodatno komplikuje odnose unutar BiH, te da su takve poruke antidejtonske. Ističe: "Republika Srpska je dejtonska kategorija".

Bojić smatra da slanje takvih signala, kojim se komplikuju odnosi u BiH, uopšte nije politički mudro niti ide u prilog razvijanju boljih odnosa.

Momčilo Novaković, poslanik u Predstavničkom domu BiH, smatra da Izetbegović nema inostranu podršku za osporavanje naziva Republika Srpska i da bi podnošenjem apelacije Ustavnom sudu BiH u vezi s tim pitanjem proizveo novu nestabilnost u BiH.

Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da bi napad Izetbegovića na naziv RS mogao predstavljati siguran početak kraja BiH, jer se time narušava Dejtonski sporazum.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak