Osuđivani humanitarac

Politika, Dragan Stojanović 30.01.2017 11:26
Osuđivani humanitarac


'Republika Srbija, vlada, Kancelarija za Kosovo i Metohiju – Miša Vacić, savetnik direktora.' U vreme kad je sredinom januara, u čuvenom vozu za Kosovo oslikanom srpskim simbolima, Vacić delio vizitkarte na kojima su bile zapisane ove reči, malo ko je mogao da predvidi, da ni kraj meseca neće dočekati radeći u toj instituciji.Nije izgledalo verovatno ni da će se u tu priču uplesti i tradicionalni motiv izdaje, za koju je, dok mu je raskidan ugovor o angažmanu, optužio direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. Na kosovski ciklus podsetilo je i to što je Vacić rekao da su njih dvojica prethodno jedan drugog oslovljavali s „brate”, te da je Đurić žrtvovan pod pritiscima „liberalske, tviter zajednice”.

Slučajno ili ne, otkaz u Kancelariji za KiM, u kojoj je, po tvrdnjama direktora, angažovan po privremenom ugovoru za podršku humanitarnim aktivnostima, dobio je samo nekoliko sati posle gostovanja na TV N1. A tamo je rekao da ga je država „priuštila” Srbima sa KiM na njihov zahtev. Pitanje ko ga je angažovao u Kancelariji tom prilikom postavljeno mu je 11 puta, ali nije hteo da odgovori. U tim napetim momentima zatražio je čašu vode, ali taj njegov zahtev voditeljka je najpre odbila.

„Ponašate se toliko totalitarno! Samo što ne tražite drvo i kanap na koje biste me obesili…”, rekao je Vacić, zbog čega mu je na „Fejsbuku” već posvećena nova grupa: „Natočimo čašu vode Miši Vaciću”.

Na pitanje o tome ko je zaposlio Vacića odgovorio je na kraju sam Đurić, koji je potvrdio da ga je on angažovao, ali ne kao savetnika. Javnost nikad nije saznala ko govori istinu – Vacić ili Đurić, odnosno na kojem je mestu zaista radio ovaj, sad već bivši, državni službenik. Kad se krajem decembra, upravo zahvaljujući Vaciću, prvi put pročulo gde trenutno službuje, bio je to povod da se mnogi mediji ponovo podsete Vacićeve desničarske prošlosti i vremena kad je bio na sudu.

Ovaj aktivista Pokreta „1389”, rođen 1985. godine u Beogradu, skrenuo je na sebe pažnju javnosti još 2009, u vreme tadašnje Parade ponosa, kad je njegovo delovanje okarakterisano kao ekstremističko. Osuđivan je za tri dela, i to za diskriminaciju LGBT populacije, nedozvoljeno nošenje oružja i sprečavanje službenih lica u vršenju dužnosti.

Optužbe je odbacivao, nazivajući ih „medijskim linčom” i tvrdio da su presude koje su mu izrečene politički motivisane u vreme dok je na vlasti bio DS. Ali čak i nedavno, kad je već radio u Kancelariji za KiM, pojavile su se vesti da je opet pretio – i to kako bi zaštitio grafit za koji je rekao da je zajednički projekat njega i Marka Đurića.

Za kritičare to je bio jedan od znakova da on nikad nije suštinski promenio stavove od kada se još 2005. učlanio u SNP „1389”, koji se umnogome ne podudaraju s današnjom zvaničnom politikom vlade.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak