Folksvagen prvi na svetu po prodaji vozila

RTV 30.01.2017 10:03
Folksvagen prvi na svetu po prodaji vozila


Japanski proizvođač automobila Tojota koji je do sada bio prvi u svetu po prodaji vozila, saopštio je danas da je tokom 2016. prodao 10,175 miliona vozila, što je manje od Folksvagena (VW) koji je prodao 10,31 miliona.Dženeral motors (GM) će svoje podatke o prodaji saopštiti iduće nedelje.

Ukoliko bude potvrđeno, prvo mesto bi bilo veliko dostignuće za Folskvagen čija je reputacija opala posle skandala s lažiranjem na testovima izduvnih gasova.

Tojota je četiri godine bila prva po prodaji koja joj je opala samo 2011. zbog posledica zemljotresa i cunamija u Japanu. GM je po prodaji bio prvi proizvođač sveta više od sedamdeset godina, sve do 2008, kada ga je Tojota nadmašil prvi put, pre svega na američkom tržištu.

Tojotina prodaja je prošle godine u svetu bila bolja nego 2015. za 0,2 odsto što nije bilo dovoljno da nadmaši VW čija je prodaja skočila za 3,8 odsto. Dok su zvaničnici Tojote u više prilika rekli da ih prvo mesto u svetu ne zanima toliko koliko da proizvode kvalitetna vozila, VW je bio željan da izbije na čelo.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak