Makedonija i dalje bez vlade

B92 30.01.2017 09:37
Makedonija i dalje bez vlade


Vladajuća VMRO-DPMNE i albanska stranka DUI nisu postigle dogovor o formiranju nove makedonske vlade, prenosi MIA.U ponoć je istekao rok da mandatar i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski formira Vladu.

"VMRO-DPMNE su zajedno sa koalicijom 'Za bolju Makedoniju' kao pobednik održanih izbora, na kojima je dobio najveću podršku građana smatra da formiranje Vlade treba da zatvori političku krizu, a ne da je produžava. Smatramo da su novi izbori zrelo rešenje", piše u saopštenju VMRO-DPMNE.

Kako se navodi, svako drugo rešenje bi dovelo do "nove krize i problema u ionako podeljenom društvu".

"Očigledno neko želi da se zanemari volja većine građana Makedonije i da se zemlja vrati u novu neizvesnu fazu njenog razvoja", navodi se u saopštenju.

Portparol albanske stranke Demokratska unija za integraciju (DUI) Bujar Osmani izjavio je da se ta stranka nije odlučila ni za jednu od pet opcija, što znači da se pregovori o formiranju nove makedonske vlade nastavljaju.

Prema njegovim rečima, toj stranci je trebalo više vremena, jer su argumenti izneti na sastanku predsedništva te stranke bili dosta jaki.

"Debata na sednici bila korisna konstruktivna i dobronamerna, kako bi se donela najbolja i najzdravija odluka za sve građane Makedonije", rekao je Osmani.

Agencija MIA prenosi da je DUI imala mogućnost da se opredeli za formiranje koalicije sa vladajućom VRMR-DPMNE, sa SDSM ili da formira široku koaliciju, a među opcijama je bilo da postane opoziciona stranka ili da se ide na nove izbore.

Nakon što je Gruevski dobio mandat, DUI je saopštio da potencijalni partner za koaliciju mora da prihvati ozvaničavanje albanskog jezika na celoj teritoriji zemlje i produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovora, a VMRO DPMNE je odgovorio da na takve zahteve nikad neće pristati.

Odgovor stranke Alija Ahmetija, koja je poslednjih dana zasedala u Tetovu, rukovodstvo VMRO DPMNE je sa liderima 24 partnerske stranke iz kolicije "Za bolju Makedoniju" čekalo u sedištu vladajuće stranke u centru Skoplja.

Izbori u Makedoniji održani su 11. decembra, a koalicija VMRO-DPMNE osvojila je 51 od 120 mandata, dok je DUI osvojila 10.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak