Zašto srpski kupci vole onlajn trgovinu

RTS 29.01.2017 21:59
Zašto srpski kupci vole onlajn trgovinu


Od 2011. do 2015. broj dinarskih plaćanja platnim karticama preko interneta porastao je za više od pet puta i premašio tri milijarde i 300 miliona dinara. Rastu i internet plaćanja u stranim valutama, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.Srpski kupci više vole domaće od međunarodnih internet prodavnica, a veći izbor i bolje cene glavni su razlozi zašto se odlučuju za onlajn kupovinu.

Internet kupci najčešće se informišu na samim sajtovima, ali koriste preporuke porodice i prijatelja.

U Srbiji se preko interneta najviše kupuje odeća i obuća, elektronski uređaji, ali se sve više plaćaju i računi.

"Teško je da jedan klasičan trgovac u toku dana napravi 10.000 poseta potencijalnih kupaca. Na onlajnu je to standard kod nas. Osim formiranja svog onlajn šopa ima veliku uštedu što se tiče ulaganja u maloprodajne objekte, u zaposlene unutar toga i logistike, raspodele tih proizvoda kroz maloprodajni lanac", ističe Marko Ilić iz internet prodavnice "Tako Lako". 

U Srbiji ima sve više veb prodavnica.

"Osnovni razlozi zašto se naša privreda odlučuje da ponudi svoju robu putem interneta i da omoguće plaćanje platnim karticama jeste dostupnost 24 sata sedam dana u nedelji, mogućnost da ponudi svoje usluge i proizvode praktično i kupcima van granica naše zemlje što direktno podstiče izvoz naše privrede", ističe Bojan Pavlović iz AIK banke.

Gotovo polovina internet kupaca u Srbiji najčešće se odlučije za gotovinu. Slede debitne, internet i kreditne kartice, a samo četiri odsto koristi uplatnice.

Direktor prodaje "Master Kard" za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu Jelena Ristić kaže da je u periodu od 2011. do 2015. broj onlajn kupovina povećan za četvrtinu.

"Prema Master indeks istraživanju utvrđeno je da se prosečno obavi 13 transakcija na internetu na godišnjem nivou. Očekujemo da će se trendovi nastaviti i u budućnosti, pre svega zbog toga što su svi učesnici u platnom procesu dosta pažnje polažu na sigurnost plaćanja", navodi Ristićeva.

Samo pet od trideset banaka koje posluju u Srbiji imaju integrisan sistem za direktna plaćanja na internetu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak