Francuska: Drugi krug za socijaliste, Amon ide do kraja?

B92 29.01.2017 09:09
Francuska: Drugi krug za socijaliste, Amon ide do kraja?


U Francuskoj će danas biti održan drugi krug stranačkih izbora socijalista za predsedničkog kandidata, građani biraju između Manuela Valsa i Benoa AmonaU prvom krugu stranačkih izbora socijalista pre nedelju dana, bivši ministar prosvete Amon neočekivano je pobedio osvojivši 36,03 odsto glasova, a bivši premijer Vals 31,48 odsto.

Arno Montbur, koji je stigao treći sa 17,6 odsto glasova, odmah je po objavljivanju prvih rezultata izjavio je da će podržati Amona u drugom krugu.

Vals (54) nudi "realističan i pouzdani projekat budućnosti Francuske" bez "iluzija i razočaranja", dok Amon (49) nudi "drugačiju budućnost", odbacujući "stari poredak".

Odziv birača ostaje nepoznanica, jer je u prvom krugu izašlo 1,65 miliona glasača što je daleko manje od odziva na stranačkim izborima desnice 4. novembra kada je glasalo više od četiri miliona Francuza.

Zbog opšte nepopularnosti socijalista, analitičari ocenjuju da postoji mogućnost da se pobednik današnjih izbora, umesto da izađe sam na izbore, priključi kandidatu Emanuelu Makronu, bivšem ministru koji je osnovao centristički Pokret (En marche) ili kandidatu radikalne levice Žan-Liku Melanšonu, jer obojica ima veću podršku nego socijalisti.

Ankete za sada daju prednost kandidatu desnice Fransoa Fijonu i kandidatkinji ekstremne desnice Marin Le Pen, za koje se pretpostavlja da bi mogli da uđu u drugi krug predsedničkih izbora predvidjenih za proleće.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak