Zablude o ovčijim boginjama

Alo 28.01.2017 22:09
Zablude o ovčijim boginjama


Ovčije boginje, ili varičele, zarazna su bolest koju karakterišu osip po koži, svrab, visoka temperatura, zamor i gubitak apetita.Virus se prenosi kroz nos ili usta, a potom se širi po celom organizmu. Prvo se pojavljuju crvenkaste bubuljuce, koje se za nekoliko sati pretvaraju u prozirne plikove, da bi kasnije prerasle u krastice.

Dr Goran Vukomanović, pedijatar, otkriva da su ovčije boginje jedna od retkih bolesti o kojoj roditelji imaju brojne zablude, a ovo su najčešće:

1 Dete koje ima varičele ne treba kupati dve nedelje

Nije tačno! Dete koje ima varičele mora da se kupa. Razlog je lako razumljiv - boginje su pravi mali krateri u koži i predstavljaju dobru podlogu za razvoj bakterija. Ako se dete ne kupa, velika je verovatnoća da će se prodorom bakterija do virusom izmenjene kože nepotrebno iskomplikovati varičele. Zato tuširajte decu svaki dan i potom ih osušite mekim peškirom, nežno, bez trljanja.

2 Dojenje sprečava da se beba zarazi virusom varičele

Nažalost, to nije tako. Ako je trudnica preležala varičele, mamina antitela prelaze kroz posteljicu u krv bebe. Zato novorođena beba ima izvestan stepen zaštite, ali to nije ni sigurna, ni trajna zaštita. Majčino mleko ne može da spreči oboljevanje ako je beba bila u kontaktu sa varičeloznim detetom. Naravno, dojenje treba nastaviti i ako dete oboli, jer nema bolje hrane za bebu od majčinog mleka.

3 Već posle nekoliko dana dete nije opasno za drugu decu

Nije tačno. Dete je zarazno dva dana pre pojave kožnih promena i sve dok se one ne osuše i pretvore u krastice. Zato kažemo da je dete opasno po drugu decu bar deset dana od početka bolesti.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak