DS podržao Sašu Jankovića

Politika 28.01.2017 21:20
DS podržao Sašu Jankovića


Glavni odbor Demokratske stranke potvrdio je odluku predsedništva stranke o jednoglasnoj podršci Saši Jankoviću za predsednika Srbije.Predsednik DS-a Dragan Šutanovac je na sednici GO rekao da je to na neki način istorijska odluka i povratak korenima na kojima je Demokratska stranka i nastala. Prema njegovim rečima, DS je podržao čoveka koji promoviše vrednosti za koje se i ta stranka zalaže.

Kako je naveo, Janković je punih 10 godina svoj posao kao zaštitnik građana radio u skladu s Ustavom i zakonima, nije ustuknuo pred onima koji su sila u državi i pokazao je da ima „dovoljno hrabrosti da se suprotstavi bahatoj vlasti” koja, kako kaže, pokušava da uruši institucije. On je na sednici GO rekao da je DS čekao da i druge stranke proevropske orijentacije podrže kandidaturu Saše Jankovića, ali da se na žalost to nije desilo, preneo je Tanjug.

„Mi idemo na pobedu”, rekao je Šutanovac i naveo da najveće šanse za pobedu na predsedničkim izborima ima onaj koga podrži DS.

On je članove Glavnog odbora podsetio da su odluke predsedništva stranke izvršne, ali da želi da se i to telo izjasni o podršci Jankoviću jer, kako je objasnio, to nije odluka o podršci jednom kandidatu, nego vrednosnom sistemu zbog koga je DS pre 27 godina obnovio svoj rad.

Šutanovac je ocenio da je Demokratska stranka „manipulativnom politikom koju je vodila od 2008. do 2012. godine” izgubila poverenje birača koji su za evropske vrednosti, a da se danas ponovo vraća svojim korenima, dajući podršku kandidatu koji te vrednosti zastupa, preneo je Fonet.

Nije bilo vremena za čekanje, pa je DS morao da donese odluku koja je, na neki način, istorijska, rekao je Šutanovac, uz konstataciju da je Janković svojim dosadašnjim radom „pobedio bilo kog drugog kandidata kojeg će kandidovati druge stranke ili režim”.

Šutanovac je, govoreći o stanju u zemlji, istakao da se ispunilo njegovo predviđanje da će, što se izbori više približavaju, u zemlji rasti tenzije i to se upravo događa.

Novaković: Janković nema šanse da uđe u drugi krug

Odluci o podršci DS-a predsedničkoj kandidaturi Saše Jankoviću se usprotivio član GO iz Novog Sada Borislav Novaković, koji kaže da Janković nema šanse da uđe u drugi krug.

Posle uvodnog dela sednice GO DS-a, na kojoj je predsednik DS-a Dragan Šutanovac predložio da se podrži odluka predsedništva o podršci kandidaturi Jankovića, Novaković je novinarima rekao da je Janković ozbiljan, temeljan, kompetentan i dobar kandidat koga će podržati izrazito proevropsko i građansko biračko telo, te da zato nema šanse da uđe u drugi krug predsedničkih izbora.

Ako Janković, kako je procenio, kojim slučajem i uđe u drugi krug, što ne pokazuje nijedno istraživanje, nema kapacitet da osvoji mnogo više glasova u odnosu na prvi krug.

Prema rečima Novakovića, nasuprot tome, Vuk Jeremić ima realnu šansu da uđe u drugi krug, „a ako uđe u drugi krug, svojim političkim profilom ima kapacitet da privuče mnoge glasove i da ugrozi, a možda i pobedi, kandidata SNS-a”.

Kako je naveo, nije mu poznato koliko ljudi u DS-u misle kao i on, ali veruje da mnogi članovi i simpatizeri misle isto ili slično, preneo je Tanjug.

Odluka Predsedništva o podršci Jankoviću, kaže, postaće obavezujuća za sve od trenutka kada GO DS-a donese takvu odluku. „Naravno, biće obavezujuća i za mene”, rekao je Novaković koji kaže da je član DS-a 26 godina i da će ukoliko ostane u manjini poštovati stav većine u stranci.

Upitan iza koje politike će stati DS i kakva je politička platforma Saše Jankovića, Novaković je naveo da mu to u ovom trenutku nije poznato, te da se Janković još nije zvanično kandidovao i izašao s izbornim programom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak