Danci bogatiji nego ikad

Mondo 28.01.2017 09:25
Danci bogatiji nego ikad


Posle gotovo pet godina negativnih kamatnih stopa, danska domaćinstva su bogatija nego ikad, ako je suditi po podatku o štednji građana.Štednja građana u Danskoj dostigla u decembru rekordan nivo, izveštava agencija "Blumberg".

Sa viškom para s kojim "ne znaju šta će", Danci "kljukaju" svoje banke koje su krcate štednim računima, pa tako zemlja koja drži svetski rekord po kontrakamatama (negativnim kamatama koje plaćate banci da bi kod nje držali novac), sada takođe ima i rekordnu bankarsku štednju, piše njujorška agencija.

Prema podacima danske centralne banke, iznos štednje na bankarskim računima u Danskoj porastao je na 812,3 milijarde kruna (108,8 milijardievra) u decembru, što je prema proceni Nikredit banke (Nykredit) najviši nivo u 16 godina, kada je prvi put urađena ta statistika. To je rekordan iznos i kada se cifre prilagode za inflaciju i sezonske efekte.
Danci su imali "impresivan rast realnih plata", rekao je u telefonskoj izjavi za Blumberg glavni ekonomista Nikredita, Tore Stramer.

Negativne kamate (referentna kamatna stopa na depozite je minus 0,65 odsto) koincidirale su sa trajnim rastom zaposlenosti i, što je još važnije, sa procvatom stambenog tržišta, rekao je on, dodajući da su se banke uzdržale od uvođenja negativnih kamata za građane.

"Imamo takav 'vetar u leđa' kod prihoda domaćinstava da Danci mogu istovremeno i da povećaju potrošnju, smanje dugove i povećaju svoje bogatstvo", istakao je on.

Postoje signali da su, ohrabreni rekordnim nivoom bogatstva, Danci počeli da smanjuju racio bruto duga prema raspoloživim prihodima, koji je najveći među bogatim zemljama sveta.

Prvi put od 2009. godine, udeo vlasnika kuća koji otplaćuju glavnice na svoje hipotekarne kredite premašuje udeo onih koji otplaćuju samo kamatu (kod hipotekarnih kredita prvo se u većem delu otplaćuje kamata, pa tek onda glavnica), navodi se u tekstu.


Svako u banci po 20.000 €

Stramer procenjuje da, kada se ukupan iznos štednje podeli po stanovniku, svaki muškarac, žena, dete i novorođenče u Danskoj imaju na štednji po 19.700 evr


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak