Cveće i suze na Zidu smrti

Mondo 28.01.2017 09:06
Cveće i suze na Zidu smrti


Više desetina preživelih zatočenika Aušvica položilo je vence i cveće ispred ozloglašenog "zida smrti" u tom bivšem nacističkom koncentarcionom logoru kako bi odali poštu nevinim žrtvama.Preživeli logoraši odali su poštu ubijenima noseći šalove na pruge koji podsećaju na odeću zatočenika logora, kao i molitvama i paljenjem cveća na zidu.

"Dok god sam živa, dolaziću ovde", rekla je za agenciju PAP jedna od preživelih, Poljakinja Janina Malec, čiji su roditelji ubijeni kod "zida smrti", preneo je AP.

Istovremeno, nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer poručio je u Nemačkoj da njegova zemlja ostaje posvećena obeležavanju genocida, sećanju na žrtve logora oslobođenog pre 72. godine. i preuzimanju odgovornosti za zločine.

U svetu se danas obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Opredeljujući se za dan kada je 1945. godine oslobođen Aušvic-Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi, Generalna skupština UN rukovodila se potrebom reafirmacije ljudskih prava, prevencije i kažnjavanja zločina genocida, kao i stalno prisutne opasnosti od rasne, nacionalne i verske mržnje zasnovane na predrasudama.

Drugi svetski rat odneo je, pored ostalog, preko šest miliona nedužnih žrtava - pripadnika jevrejskog naroda.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak