Priuštite sebi dobar san i odmor! Pokušajte, isplati se!

Kurir 27.01.2017 16:06
Priuštite sebi dobar san i odmor! Pokušajte, isplati se!


Vašem telu je neophodan kontinuiran odmor u toku noći, a da biste to postigli, treba samo malo discipline. Pokušajte, višestruko će vam se isplatitiČesto verujemo da znamo šta je najbolje za nas, a onda se ispostavi da smo bili u zabludi. Možda mislite da vam ne treba mnogo sna da biste se odmorili, a ne primećujete da vaš organizam zbog toga pati. Ovo su najčešće istine i zablude o spavanju.

Ako ostanem budan celu noć i učim, ujutru ću biti bolje pripremljen za ispit.

Zabluda! Organizmu je neophodan odmor, a tokom sna mozak skladišti informacije iz krakoročnog u dugoročno pamćenje. Stoga, ako ne spavate noć pred ispit ili pre važnog sastanka, nećete moći da se setite informacija podjednako brzo kao kada ste naspavani. Nedostatak sna smanjuje moć pamćenja i koncentracije. 

Ljudima je potrebno 7-8 sati sna.

Istina! Našem organizmu je potrebno dovoljno sna da bi se odmorio i regenerisao. Dok spavamo, prolazimo kroz pet faza u toku kojih dolazi do usporavanja srčanog ritma i snižavanja telesne temperature. U prvoj trećini sna, tzv. sporom talasu, telo se isceljuje i obnavlja, dok u poslednjoj fazi prolazi kroz REM ciklus, kada sanjamo i tada se mozak ponovo pokreće. 

Mogu da nadoknadim spavanje preko vikenda ili posle podne

Zabluda! Duže spavanje preko vikenda neće vam nadoknaditi propuštene sate sna u toku nedelje. Može čak da ima suprotan efekat jer ćete se u ponedeljak probuditi još umorniji. Najbolje bi bilo da svako veče idete na spavanje u isto vreme, pre ponoći, jer se dotle aktiviraju procesi koji usporavaju starenje.

Ne mogu da zaspim bez televizora

Zabluda! Dokazano je da osobe koje su izložene svetlosti uređaja poput televizora, kompjutera i telefona, mnogo češće imaju poremećaje spavanja, jer ih svetlost i smenjivanje slika stimulišu da ostanu budni. Vašem organizmu je potreban potpuni mrak, tako da bi trebalo da pogasite sva svetla, a ako vam sa ulice dopire ulično osvetljenje, navucite roletne. 

Alkohol mi pomaže da brže zaspim

Istina! Kada preterate s pićem, brže zaspite, ali vam alkohol pritom onemogućava miran san, jer remeti faze kroz koje u toku noći treba da prođete. Spavanje vam biva isprekidano, budite se više puta i ne možete da uđete u fazu kada sanjate. Ako baš ne možete bez alkohola, nemojte ga piti bar tri sata pre odlaska u krevet.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak