SANU objavio godišnjak Tribine

RTS 27.01.2017 15:58
SANU objavio godišnjak Tribine


Srpska akademija nauka i umetnosti objavila je novi broj godišnjaka "Tribine", na 350 stranica, sa saopštenjima sa 22 tribine koliko ih je održano tokom protekle godine.Već pet godina, u januaru, kao prvo izdanje SANU, izlazi godišnjak "Tribine", čiji je pokretač i urednik akademik Miro Vuksanović, upravnik Biblioteke SANU.

To su zapravo bili mali naučni skupovi na kojima je prikazano tridesetak novih knjiga i naučnih zbornika iz svih oblasti koje su zastupljene u SANU.

Svi programi su održani u Svečanoj sali Akademije, pred 2.500 posetilaca, a iz Akademije ističu da je tribina još jednom potvrdila svoj elitni ugled i uzdigla štampanu reč na središno mesto u SANU.

U 2016. godini, na Tribini Biblioteke, o kapitalnim i drugim izdanjima, govorili su akademici Vladimir S. Kostić, Ninoslav Stojadinović, Zoran Lj. Petrović, Ljubomir Maksimović, Mirjana Živojinović, Dušica Lečić Toševski, Dinko Davidov, Kosta Čavoški, Danilo N. Basta, Jasmina Grković-Mejdžor, Predrag Piper, Milorad Radovanović, Gojko Subotić, Ljubomir Simović, Dušan Otašević, Matija Bećković i mnogi drugi.

Naslovi prikazanih izdanja, imena učesnika i raspon njihovih naučnih i umetničkih oblasti pokazuju da prvo izdanje SANU u ovoj godini ima i značaj i trajnost višeg reda.

Biblioteka SANU, ustanovljena u Društvu srpske slovesnosti 1841, počinje da obeležava 175 godina rada, jer je 1842. dobila prve knjige, poklon Dimitrija Tirola i prvog bibliotekara Konstantina Bogdanovića.

Na početku je posedovala samo 89 knjiga, a danas je najveća srpska naučna biblioteka sa milion i po publikacija.

Uspešno obavljanje njene delatnosti obeležava i Tribina Biblioteke na kojoj se prikazuju izdanja SANU, njenih članova i instituta.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak