Nikolić: Prošlo je vreme priznavanja Kosova

RTS 27.01.2017 15:28
Nikolić: Prošlo je vreme priznavanja Kosova


Očekujem da novi američki predsednik Donald Tramp zaustavi ratove i verbalne sukobe, koje je započela administracija pre njega, izjavio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za portugalsku državnu televiziju i poručio da čeka mišljenje Trampove administracije o Kosovu i Metohiji i da je spreman da prihvati savet.Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, upitan o politici SAD prema Kosovu, rekao da čeka da nova američka administracija počne da se oglašava i da mu se čini da je prethodna vlada u SAD napravila dosta problema predsedniku Donaldu Trampu, kako bi mu vezala ruke.

Nikolić je rekao da se ne zanosi da može da komentariše američku politiku, a još manje time da može na nju da utiče ili da je predvidi.

"Ja samo znam da ne može da bude tako loša kao što je bila prethodna administracija. Da Donald Tramp najgore radi od onoga što je govorio, to za sada neće biti lošije od onoga što bi radila Hilari Klinton", smatra Nikolić.

Prema Nikoliću, Klintonovi su tako dobro radili za Albance da su dobili spomenike i nazive ulica po Prištini.

"Ne može Amerika da kaže Srbima i Albancima: Budite dobri i lepo razgovarajte, ako uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Ne može Amerika da bude glavni sudija kako ko sme da se ponaša u svetu", ocenio je Nikolić.

Upitao je da li će SAD pomoći da se nađe rešenje za Kosovo i Metohiju ili će se i dalje insistirati na nezavisnosti kao jedinom rešenju.

"Neka razmisle u novoj administraciji SAD i neka nam kažu šta oni misle za Kosovo i Metohiju. Pa ako je to u skladu sa našim željama ili bar da se nađemo negde u tim željama, prihvatiću svaki savet SAD", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je ubeđen da se sada države koje su priznale Kosovo pitaju šta su time dobile i ocenio da je prošlo vreme priznavanja.

Dolazi vreme kada će mnogi, nažalost, imati problem kakav ima Srbija, smatra Nikolić.

Mi smo prvim Briselskim sporazumom predvideli Zajednicu srpskih opština. Bila je to moja ideja, ali to još nije konstituisano zato što Albanci ne dozvoljavaju, rekao je Nikolić.

Objasnio je da je ideja bila da sve nadležnosti koje Srbija poveri Prištini budu prebačene i na Zajednicu srpskih opština.

"Oni sada uopšte ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština. Videćemo da li Brisel može na to da ih natera", rekao je Nikolić i upitao o čemu se dalje može razgovarati ako se sporazumi ne primenjuju.

Nikolić smatra da Evropska unija obema stranama treba da kaže šta nisu uradile od onoga što je dogovoreno u Briselu.

"Očekujem da vreme počne da radi malo i za međunarodno pravo, a ne samo za miljenike", dodao je Nikolić.

Nikolić je rekao da su Albanci poslali specijalne snage da zaustave putnički voz i to su učinili, iako su znali da je voz zaustavljen.

Oni su hteli da pokažu silu i da mogu da dovedu jedinice na sever Kosova, zaključio je Nikolić.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak