Српским кадрилом започеће бал

РТС 27.01.2017 15:39
Српским кадрилом започеће бал


Светосавски бал у Бечу одржаће се 27. јануара у прелепом амбијенту Парк-Хотела Шенбрун.Двадесети Светосавски бал у Бечу је изванредна прилика за врхунску уметност и забаву која се са великом пажњом ишчекује у Бечу, а музички програм задовољиће укусе свих посетилаца.

Програм Светосавског бала у Бечу је утврђен и потврђен је долазак врсних и познатих уметника из Србије.

Организатори предстојећег Светосавског Бала у Бечу, Српски Центар и Заједница српских клубова у Бечу, пажљиво су припремали програм бала, како би истовремено био класичан и модеран. Бал ће бити у знаку јубилеја - 20 година од организовања првог Светосавског бала у Бечу у новије време.

Програм Светосавског бала у Бечу

Програм, према најавама, почиње у 20.30 сати, када ће иницијатор и један од организатора Светосавског бала у Бечу, Миодраг Матеовић, уз фанфаре, са учесницима бала и почасним гостима ући у балску дворану Паркхотела Шенбрун.

У уметничком програму, учествују оперска певачица и првакиња Београдске опере Јадранка Јовановић, певачице Снежана Савић, Јелена Томашевић и Биљана Пековић, певачи Ранко Јовић и Душан Свилар - уз пратњу великог ревијалног оркестра под управом маестра Војкана Борисављевића.

Програм бала, на српском и немачком језику, водиће глумица Аница Добра и глумац Иван Босиљчић.

Све је почело у Бечу

Традиција српских балова у главном граду Аустрије потиче још из прошлог века, а организатори Светосавског бала желе да подсете на значај Беча за српску културу и уметност, како у прошлости тако и у садашњем времену.

По већ устаљеној традицији, бал ће бити отворен извођењем Српског кадрила, који је компоновао познати аустријски композитор Јохан Штраус млађи, по налогу кнеза Милоша Обреновића, који је у то време живео у Бечу.

Први пут Српски кадрил изведен је 28. јануара 1846. године на српском балу у главном граду Аустрије и након тога, до 1998. године, када је Српски центар "оживео" Српски бал, више није јавно извођен. Данас, широм света, управо овом композицијом започиње скоро сваки Светосавски бал.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak