Makedonija, formiranje vlade pod velom tajne

RTV 27.01.2017 13:48
Makedonija, formiranje vlade pod velom tajne


Pregovori o formiranju nove makedonski vlade između VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog i albanske patije Demokratske unije za integacije (DUI) Ali Ahmetija su, tri dana do isteka roka, obavijeni velom tajne. "Sputnjik" prenosi da Gruevski sutra objavljuje sastav. Ukoliko DUI formira vladu sa VMRO, na ulice izlazi preko 50 hiljada Albanaca, tvdre mediji u Tirani.I dok se u Skoplju i šire spekuliše da će Gruevski sutra sopštiti da li ima parlamentarnu većinu, pojedini mediji, međutim, tvrde da je DUI nejedinstvena po pitanju koalicije sa liderom VMRO-DPMNE.

Portal TV Nove preneo je da će DUI sutra saopštiti da li će nastaviti koaliciju sa VMRO. Ta TV, pozivajući se na svoje izvore u DUI, navodi da se očekuje da će stranka ostati pri ranijem stavu da Ahmeti ne treba da formira koaliciju Gruevskim.

Gradonačelnik Gostivara i potpredsednik DUI Nevzat Bejta kaže da nije sreo ni jednog Albanaca koji želi koaliciju DUI i VMRO.

Rok da Gruevski saopšti da li ima parlamentarnu većinu, što je neophodno za formiranje vlade, ističe 29. januara.

Beogradska redakcija ruske agencije Sputnjik prenosi, pozivajući se na svoje izvore, da Gruevski namerava sutra da objavi novi sastav vlade.

Navodi i da će koalicija VMRO-DPMNE, koju čine i predstavnici Demokratske partije Srba, biti formirana sa najvećom albanskom strankom DUI , a priključiće im se i albanska stranka DPK.

Napominje se i da je VMRO, koja je osvojila 51 mandat u parlamentu, prihvatila deo zahteva albanskih stranaka o većoj samostalnosti finansiranja opština sa većinskih albanskim stanovništvom.

Vanredni parlamentarni izbori, koji su u Makedoniji održani 11. decembra trebalo je da izvuku zemlju iz gotovo jedno i po godišnje političke krize. Međutim, nijedna od dve vodeće stranke nije osvojila neophodnu parlamentarnu većinu.

Najviše mandata je osvojila VMRO - 51, dok je opoziciona SDSM Zorana Zaeva osvojila 49 mandata.

I dalje je nejasno šta će biti sa zahtevom Albanaca da se albanski jezik tretira ravnopravno sa makedonskim, što je deo njihove političke platforme za formiranje vlade, na šta Gruevski i VMRO nikako ne pristaju.

Takođe, platforma albanskih stranaka predviđa reviziju Ohridskog sporazuma.

S druge strane mediji u Tirani tvrde da će, ukoliko DUI formira vladu sa VMRO, na ulice izaći preko 50 hiljada Albanaca, te da će masovnim protestima u Skoplju i Tetovu blokirati zgrade parlamenta, vlade i sedišta DUI.

Takve najave situaciju u Makedoniji, tri dana do isteka roka u kome bi VMRO trebalo da saopšti da li može da formira vladu, situaciju u toj zemlji čini posebno napetom.

Albanski mediji u Tirani tvrde i da, ako do tih protesta dođe, oni će, kako se navodi, trajati do lokalnih izbora, koji treba da budu održani u aprilu.

U redovima albanskih stranaka u Makedoniji, pokretu Besa pokret LR-DPA i NDP se veruje da će na tim izborima oni preuzeti kontrolu nad više od 70 odsto albanskih opština, što će biti dodatni razlog za raspad Ahmetijeve DUI , koja je već punih 14 godina partner u makedonskoj vlasti.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak