Sve manje onih koji traže da idu u penziju

Radio 021 27.01.2017 09:25
Sve manje onih koji traže da idu u penziju


Broj onih koji traže da idu u penziju smanjen je za tri godine za 59.000. Tačnije, 2013. je njih 194.256 predalo radnu knjižicu i zatražilo da ide u penziju, dok se do 31. decembra 2016. Fondu sa istim zahtevom obratilo 135.343 radnika.– Imajući u vidu izmene Zakona o PIO, koje se primenjuju od 1. januara 2015. godine i koje se, pored ostalog, odnose na sukcesivno podizanje uslova za starosnu penziju za žene svake godine, broj zahteva za ostvarivanje prava se od tada postepeno smanjuje – kaže Jelica Timotijević, direktorka Sektora za odnose sa javnošću u PIO fondu.
 
- Praksa pokazuje da se u filijalama Fonda u decembru primi veći broj zahteva za ostvarivanje prava na starosnu penziju od prosečnog broja za prethodnih 11 meseci, pa je tako bilo i ove godine – navodi sagovornica Novosti.
 
Da primena zakona, tranzicija, ali i drugi faktori utiču na manji broj penzionera, smatra Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine.
 
– Prethodnih godina veliki broj ljudi ostajao je bez psola i odlazili su u penziju i kada nisu ispunjavali sve uslove. U 2015. i 2016. godini manje ih je za 0,5 odsto. Osetno je manje poljoprivrednika, jer se zatvaraju staračka domaćinstva, a povećana je i stopa smrtnosti. Spisak penzionera u kategoriji vojnih i zaposlenih je takođe sve kraći, ali je zato više samostalaca – tvrdi Nenadić. On dodaje da ovakav trend očekuje još nekoliko godina.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak