Plenković: Ne osećam se licemerno

RTS 27.01.2017 08:47
Plenković: Ne osećam se licemerno


Moj stav i stav hrvatske vlade oko antisemitizma i svega onoga negativnog što se zbilo u vreme ustaškog režima je jasan – osuđujemo ga, poručuje Andrej Plenković.Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se ne oseća licemerno zbog svog boravka u memorijalnom centru Holokausta u Jerusalimu, dok se usred Jasenovca nalazi ploča na kojoj piše "Za dom spremni".

"Ovde je reč o ploči koja je postavljena braniteljima dobrovoljcima HOS-a koji su poginuli u Domovinskom ratu, braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije Miloševićevog projekta. Ovo nije ploča u spomen nekome u kontekstu Drugog svetskog rata i ustaškog režima", rekao je Plenković u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju.

Prema njegovim rečima, tu temu u Izraelu niko nije spomenuo, navodi Hina.

Plenković kaže da je njegov stav i stav hrvatske vlade oko antisemitizma i svega onoga negativnog što se zbilo u vreme ustaškog režima jasan, a to je da ga decidirano osuđuje.

Deo hrvatskih medija oštro je kritikovao izjave Plenkovića nakon posete Jad Vašemu, s porukom da, ako već želi da istakne nedvomislenu podršku i saučešće, ne mora da ide u Izrael, jer žrtve fašističkog režima, odnosno "strašnu i tragičnu priču najgorih zločina protiv čovečnosti", može naći i u svojoj domovini.

Zagrebački portal Indeks podseća da je Plenković nedavno izjavio da je podizanje ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" pored bivšeg koncentracionog logora Jasenovac - delikatno.

On je tada, umesto osude, "nemušto najavio da će tražiti zakonsko rešenje koje će regulisati pitanja koja se odnose na totalitarne režime" i da "zato želi da pokrene institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulisala" to pitanje.

U Izraelu Plenković nije imao problema sa "zakonskim rešenjima", "institucionalnom inicijativom", niti sa delikatnošću, primećuje Indeks i podseća da u Jad Vašemu, udaljenom 2.181 kilometar od najvećeg koncentracionog logora u Hrvatskoj, stoji uklesan natpis "Jasenovac".IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak