Jeremić: Ne želim da sedim skrštenih ruku

RTV 26.01.2017 22:57
Jeremić: Ne želim da sedim skrštenih ruku


"Ne želim da ćutim dok postajemo zemlja jeftine i obespravljene radne snage, zemlja u kojoj se ne vrednuje trud, zemlja u kojoj je partijska pripadnost važnija od kvalifikacija, zemlja u kojoj se budžetski suficit ostvaruje na račun siromašenja onih koji nemaju dovoljno", kazao je Jeremić na tribini u Paraćinu.On je kazao da je odluka o kandidaturi za predsednika Srbije "verovatno najvažnija" u njegovom životu, da je nije doneo na prečac, "već posle ozbiljnog razmišljanja".

"Iako predsednik Srbije po Ustavu nema velika ovlašćenja izvan spoljnih poslova i pitanja odbrane i bezbednosti, uveren sam da, kao jedini čovek u državi koga direktno biraju građani, ima jedinstveni legitimitet i kapacitet da pokrene dijalog o svim ključnim pitanjima", rekao je Jeremić.

Dodao je da namerava da izađe pred građane sa sveobuhvatnim i detaljnim predsedničkim programom.

Jeremić je ocenio da se cena reforme budžeta prevaljuje na one koji to ne treba da podnose, umesto da se rešenje traži u reformi javnog sektora.

"Postoji način na koji u Srbiji može da se ostvari rast bez siromašenja građana, da se napravi ekonomski iskorak bez toga da se penzionerima oduzima ono što su pošteno zaradili radeći ceo život. Danas smo država u kojoj se na najodgovornija mesta postavljaju ljudi, najblaže rečeno sa upitnim kvalifikacijama, a u isto vreme smo svedoci koncentracije moći i bogatstva u rukama nekolicine", kazao je Jeremić.

On smatra da Srbiji nedostaje "strateško promišljanje" jer se ne gleda "više od jednog koraka unapred".

"Prvi sledeći korak je razmišljanje o sledećim izborima koji su u Srbiji počeli da se dešavaju skoro svake godine. Predsednički izbori su izuzetak. Mi se nalazimo u konstantnoj izbornoj mobilizaciji, u kojoj se strateški koraci i razmišljanje zamenjuju političkim marketingom. To su opasni trendovi", ocenio je Jeremić koji je predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

Jeremić smatra da Srbija može bolje, ali da su za to potrebni jedinstvo i prestanak podela.

"Video sam sveta i odgovorno tvrdim, imajući u vidu naš položaj, naše ljudske i sve druge potencijale, da Srbija može i mora bolje od ovoga što trenutno imamo. Da bismo napravili taj iskorak, potrebno nam je jedinstvo i prestanak podela, zajednički dogovor i jasan pravac u najvažnijim pitanjima", rekao je Jeremić.

Orlić Jeremiću: Srbija nema vremena za vaše dečije igre

Član Glavnog odbora Srpske napredne stranke Vladimir Orlić poručio je večeras Vuku Jeremiću da se Srbija promenila od 2012. godine i da mora da se razvija, a ne da se on i njemu, kako je rekao, slične "dosovske glave" igraju sa životima njenih građana.

Kako je naveo u saopštenju, Jeremić je "konačno uspeo i on jednom da bude u pravu - svi problemi počinju iz glave, a njegova glava, kao što vidimo, ne poštuje ni Ustav, ni zakone Srbije".

Jeremić, ocenio je, morao da zna da se Srbija promenila od 2012. godine, da glava Srbije nije Tadić "sa svojim potrčkom Jeremićem" niti je Srbija, kako je naveo, bilo čiji dvor.

"Vidimo da se dosovski ministar setio, nakon četiri godine lumpovanja po Americi, naše države, pa bi sada da nastavi tamo gde je stao - da praznim floskulama uništava živote, obmanjuje i vređa inteligenciju građana", smatra Orlić.

Prema njegovim rečima, bilo je prilike da se vidi na delu kako izgleda kada Tadić, zajedno sa Jeremićem i ostalom "dosovskom družinom" donosi odluke.

"Za samo četiri godine vaše vladavine dobili smo pola miliona gladnih usta, radnike na ulici, opljačkana i rasprodana javna preduzeća, uništenu državu, institucije, i poniženu Srbiju u regionu, svetu i svim diplomatskim krugovima", tvrdi Orlić.

On je poručio Jeremiću da Srbija više nema vremena za gubljenje i "vaše dečije igre".

"Srbija mora da nastavi da radi, da se razvija, a ne da se vi, i vama slične dosovske glave, igrate sa našim životima", naglasio je Orlić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak