Od Božića vodovodne cevi pucale 500 puta

Politika 26.01.2017 21:36
Od Božića vodovodne cevi pucale 500 puta


Najugroženije opštine su Stari grad, Savski venac i Palilula. – U svakoj smeni najmanje 20 ekipa „Vodovoda i kanalizacije”, ali broj kvarova prevazilazi broj dežurnihPukla je vodovodna cev, a niko ne dolazi da zaustavi vodu koja se sliva niz ulicu. Nadležne smo obavestili rano ujutru, rekli su da će doći, a od tada je prošlo više od sedam sati, požalio se Vladimir Popović, žitelj Jastrebovljeve ulice na Banovom brdu gde se desila ova havarija. Ovaj problem sa vodovodnim cevima tek je jedan u nizu u prestonici, otkako je krenuo ledeni talas početkom januara. Samo u noći između ponedeljka i utorka cevi su pucale u Kraljice Natalije, Balkanskoj, na Voždovcu...

U „Vodovodu i kanalizaciji” ne spore da su od početka godine ovi problemi učestali i da su se njihovi telefoni usijali od poziva.

– Od 7. januara, odnosno od kada se temperatura spustila u debeli minus, prijavljeno je oko 500 kvarova na uličnoj vodovodnoj mreži. Sanirano je oko 450, a ekipe ulažu napore da se svi kvarovi na cevovodu otklone u što kraćem roku – poručuju iz „Vodovoda”.

U svim delovima grada pucale su cevi na vodovodnoj mreži. Najugroženije opštine su Stari grad, Savski venac i Palilula.

– U svakoj smeni radi najmanje 20 ekipa. Ali, prethodnih dana broj kvarova prevazilazi broj dežurnih, odnosno fizičke i tehničke mogućnosti našeg preduzeća – navode iz „Vodovoda”.

Kako su poslednjih nedelja pozivi sugrađana zbog kvarova česti, jasno je da moraju biti određeni prioriteti. Prilikom popravke cevi, ističu u ovom preduzeću, prednost dobijaju zdravstvene i obrazovne i ustanove sa velikim brojem ugroženih korisnika.

– Prioritet imaju prijave koje se odnose na ugroženost života građana ili imovine, mesta gde je veliki broj potrošača, kao i prometne saobraćajnice na koje se direktno izliva voda – kažu u ovom preduzeću.

Pucanje vodovodne i kanalizacione mreže može se povezati i sa starošću cevi pod zemljom, objašnjavaju u „Vodovodu”. Prosečna starost cevi je od 35 do 40 godina. Kvarovima u toku zimskog perioda, kako dodaju, kumuju i izuzetno niske temperature i nagla promena (od pet do 10 stepeni) za manje od 24 sata.

– Ovih dana najčešće pucaju cevi uglavnom starije od 45 godina. Cevi koje su postavljene pre 55 godina čine 10 odsto ukupne vodovodne mreže – podsećaju iz ovog javnog preduzeća.

Minulih nedelja, u više navrata, povodom problema sa cevima oglašavali su se gradski čelnici. Oni su ukazali da „Vodovod” dežura neprekidno u tri smene kako bi se uklonili kvarovi na svim cevima. Najavili su i da je u planu dugoročno rešenje tog problema, odnosno izgradnja novih kilometara mreže u svim delovima grada (u narednih desetak godina).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak