Prosvetari traže uvođenje platnih razreda

Politika 26.01.2017 21:34
Prosvetari traže uvođenje platnih razreda


Ponižavajuće je da direktor škole sa zvanjem doktora nauka ima platu kao spremačica u EPS-u, rečeno je na svetosavskom protestu u Beogradu, kome je prisustvovalo 250 predstavnika sindikalnih organizacija prosvetara iz čitave zemljePosle sporazuma o rešavanju spornih pitanja iz 2015. godine ostali su potpisi bivših ministara i pečat Vlade Srbije, a sporna pitanja nisu rešena. Poslednje tri godine nastavnicima se ne isplaćuju Svetosavske nagrade, niti su zaživeli platni razredi – istaknuto je na svetosavskom protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) koji je u sali četiri Doma sindikata okupio oko 250 predstavnika i predsednika sindikalnih organizacija prosvetara iz čitave zemlje.

– Imamo 27.000 članova u 738 škola u svim krajevima Srbije koji nisu zadovoljni. Tražimo od resornog ministarstva da se ispune odredbe potpisanog sporazuma kojim je završen štrajk pre dve godine, a jedna od njih odnosi se na uvođenje platnih razreda. Nisu zaživeli, i kako bi kad nekvalifikovan radnik u EPS-u ima platu profesora u školi od 45.000 dinara, dok zaposleni sa sedmim stepenom stručne spreme mesečno zarađuje oko 100.000 dinara. I oni i mi smo na državnom budžetu. U prosveti radi 70 procenata fakultetski obrazovanih, a razlika u primanjima je ogromna – zapaža Vladimir Adžić, koji vodi finansije i analitiku u Uniji.

Podsećajući da je državni vrh za vreme najvećeg štrajka u istoriji srpske prosvete govorio da je „obrazovanje na prvom mestu”, Jasna Janković, predsednica USPRS, zaključila je da „sindikati očekuju da se to najzad pokaže u praksi”.

– Ključno je uvođenje platnih razreda kojim bi se novac ravnopravno podelio. Praktično doktor nauka koji je direktor škole plaćen je kao spremačica u EPS-u. To je ponižavajuće. Zaposleni u prosveti su najobrazovaniji i imaju najniže plate u Srbiji – napominje Jankovićeva.

Negodujući, sindikalci objašnjavaju i da bi unošenje podataka u prosvetni informacioni sistem „Dositej” moralo da se plaća prema pravilniku resornog ministarstva, ali „nadležni ne mogu da se dogovore kako da plate ljude koji u školama taj posao rade već pet meseci a za to nisu dobili ni dinar”.

– Raspoređivanje oko 11.000 tehnoloških viškova donelo je dve milijarde dinara uštede u sistemu – procenjuju članovi USPRS i pripisujući sebi zasluge za to ne kriju da su očekivali da će taj novac biti usmeren u popravljanje materijalnog položaja prosvetara.

Predstavnica zaposlenih u predškolskim ustanovama Dragana Jelić smatra da bi primanja zaposlenima u vrtićima trebalo da se isplaćuju iz republičkog budžeta, jer „tada ne bi bilo razlike u platama i po 10.000 dinara, i ne bi se događalo da kasne i po četiri meseca”.

Ukoliko se ne promeni odnos države i resornog ministarstva prema prosveti i ne reše stari i novi problemi, vrh Unije zaključio je da bi njihov sledeći korak mogli biti štrajkovi u školama i protesti na ulicama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak