Tramp potpisao direktive za izgradnju zida sa Meksikom

Blic 26.01.2017 20:39
Tramp potpisao direktive za izgradnju zida sa Meksikom


Novi predsednik SAD Donald Tramp izdao je danas ukaz za početak izgradnje zida duž granice sa Meksikom, što je korak ka pooštravanju američke imigracione politike, preneli su svetski mediji.Tramp je takođe odobrio meru kojom će biti smanjeno finansiranje takozvanih gradova utočišta za imigrante koji nemaju dokumenta, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Izgradnja zida dugačkog oko 3.200 kilometara (2.000 milja) na američko-meksičkoj granici jedno je od ključnih Trampovih obećanja tokom izborne kampanje.

- O tome smo govorili od samog početka - rekao je Tramp prilikom potpisivanja ukaza.

Iako je Tramp ranije u više navrata rekao da će biti izgrađen zid, njegov portparol Šon Spajser je naveo danas da je američki predsednik zatražio izgradnju "velike fizičke barijere", javila je agencija AP.

Meksički predsednik Enrike Penja Njeto, koji je rekao da njegova zemlja neće platiti zid, sastaće se sa Trampom sledeće nedelje u Beloj kući.

Tramp još razmatra detalje planova za ograničenje dolaska izbeglica u SAD. Sadašnji predlog predviđa najmanje četvoromesečni prekid prihvata izbeglica, kao i privremenu zabranu za ljude iz nekih većinski muslimanskih zemalja, prema navodima jednog predstavnika organizacija za javnu politiku koji prati pitanja izbeglištva.

U gradovima poput San Franciska lokalni zvaničnici, najčešće demokrate, odbijaju da saradjuju sa saveznim službenicima u akcijama protiv ilegalnih migranata.

Očekuje se da Tramp preduzme korake kojima bi se ograničile legalne migracije, uključujući izvršne naredbe koje redukuju broj izbeglica i blokiraju izdavanje viza ljudima iz nekoliko muslimanskih bliskoistočnih zemalja i sa severa Afrike, prenosi Rojters.

Kako se navodi, među tim zemljama su Sirija, Sudan, Somalija, Iran, Irak, Libija i Jemen.

"SAD vraća kontrolu nad granicama"

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas u Ministarstvu unutrašnje bezbednosti da njegove akcije u vezi imigracije pokazuju da "počevši od danas" SAD vraća kontrolu na svojim granicama.

Tramp je rekao da će njegova administracija raditi zajedno sa Meksikom na povećanju bezbednosti obe zemlje, kao i da će blisko sarađivati po tom pitanju.

- Sačuvaćemo živote na obe strane granice - rekao je Tramp, nakon potpisivanja direktiva o podizanju zida na granici sa Meksikom, prenosi AP.

Tramp je danas potpisao direktive za izgradnju zida na granici sa Meksikom, kjoji će biti dugačak 3.200 kilometara i izvršenje racija u gradovima koji štite ilegalne migrante.

"Mučenje je delotvorno"

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da smatra da je mučenje delotvorno jer, kako je ocenio, "protiv vatre moramo da se borimo vatrom".

U intervjuu za TV ABC predsednik je rekao da će se posavetovati sa sekretarom za odbranu Džejmsom Matisom i s direktorom CIA-e Majkom Pompeom o tome šta se legalno može, a šta ne u borbi protiv širenja radikalizma.

Tramp je rekao da, dok radikalne grupe "odsecaju građanima ili drugima glave na Bliskom istoku, jer su hrišćani ili muslimani ili bilo šta drugo mi ne smemo ništa da radimo. Ne igramo na ravnopravnoj osnovi".

Ali, rekao je Tramp o korišćenju taktike mučenja, "apsolutno osećam da to radi".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak