Vučić u Minsku, svečani doček ispred Doma Vlade

Blic 26.01.2017 13:39
Vučić u Minsku, svečani doček ispred Doma Vlade


Premijer Belorusije Andrej Kobjakov priredio je svečani doček ispred Doma Vlade Belorusije premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, koji je doputovao u posetu MinskuPredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Minsku sa predsednikom Vlade Belorusije Andrejem Kobjakovim o bilateralnim odnosima i jačanju ekonomske saradnje, a kako je rekao, razgovaralo se i o nabavci veoma moćnih sistema za odbranu vazdušnog prostora.

Kako je saopšteno danas iz Vlade Srbije, Vučić je rekao da dve zemlje imaju potencijala za povećanje robne razmene, koja bi po planu do 2019. godine trebalo da iznosi 500 miliona dolara.

On je naglasio da je Srbija u svim oblastima otvorena za saradnju sa Belorusijom, naročito u oblasti građevinarstva, zdravstva, automobilske i namenske industrije.

- Bilo je razgovora i o nabavci veoma moćnih sistema za odbranu vazdušnog prostora, ali ne bih o tome da govorim pre razgovora sa Lukašenkom - rekao je Vučić novinarima.

Vučić je naveo i da će ove godine u Srbiju doći premijer i predsednik Belorusije Andrej Kobjakov i Aleksandar Lukašenko, što će značiti dodatno unapređenje saradnje.

Premijer je podsetio da je danas potpisano više sporazuma iz različitih oblasti, između ostalog o turizmu, zdravstvu, sportu, te da je usvojena i "mapa puta" za ekonomsku saradnju u 2017. i 2018. godini.

- Mapa puta znači da smo predvideli korake i aktivnosti u 2017. godini i toga ćemo se držati. Posete zvaničnika Belorusije ubrzaće saradnju, da bolje, čvršće i odlučnije radimo na njenom unapređenju i uvećanju trgovinske razmene - naveo je Vučić.

Premijer je rekao i da će Srbija uvek podržavati Belorusiju, te da je za nas veoma važno to što Belorusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i pruža podršku u medjunarodnim organizacijama.

On je naveo da dobri politički odnosi mogu da utiču i na poboljšanje ekonomske saradnje i privuku beloruske investicije u Srbiju i srpske u Belorusiju.

Dodao da je da je naišao na izvanredno gostoprimstvo u Belorusiji i da su Srbiji u toj zemlji širom otvorena vrata, što i naši privrednici mogu da iskoriste.

- To što su jednog premijera male zemlje kao što je Srbija dočekali sa 50 ili 100 bilborda dobrodošlice, zastavama na svakom koraku, to govori o prijateljstvu koje uživamo i koje možemo da iskoristimo - rekao je Vučić.

Prvilačenje turista

Po njegovim rečima, u narednom periodu treba raditi i na privlačenju većeg broja turista iz Belorusije u Srbiju, kao i promocije beloruske turističke ponude na srpskom tržištu.

Premijer Srbije je istakao važnost bratimljenje gradova i opština Srbije i Belorusije, naglasivši da se time uspostavljaju bliži odnosi između ljudi koji će otkrivati načine nove saradnje u budućnosti.

Sa predsednikom Vlade u delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar privrede Goran Knežević, kao i gradonačelnici Smedereva Jasna Avramović, Valjeva Slobodan Gvozdenović i Sremske Mitrovice Vladimir Sanader, koji će danas u Minsku potpisati sporazume o bratimljenju.

Poziv za posetu Srbiji

Vučić je, kako je u saopštenju navedeno, naglasio da je neophodno nastaviti učestale razgovore na najvišem nivou i pozvao beloruskog kolegu da poseti Srbiju.

Premijer Kobjakov je rekao da je Srbija ključni ekonomski faktor Belorusije na Balkanu.

On je kazao da je Belorusija usmerena na dugoročnu saradnju sa Srbijom i pozdravio odluku o potpisivanju Mape puta za saradnju dveju zemalja, koja će omogućiti stvaranje najboljih uslova za ekonomsku saradnju.

Kobjakov je istakao važnost osnivanja zajedničkih preduzeća u oblasti gradjevinarstva, namenske i automobilske industrije i pozdravio rad devet srpskih kompanija, koje uspešno posluju u Belorusiji, kao i saradnju Privrednih komora dveju zemalja.

"Dva bratska naroda"

Srbija i Belorusija su prijateljske zemlje, saglasili su se premijeri Srbije i Belorusije, Aleksandar Vučić i Andrej Kobjakov na sastanku u Minsku.

- Belorusija je prijateljska zemlja. Naše dobre političke veze će promovisati i međusobnu trgovinsku razmenu. To je naš cilj - kazao je Vučić, prenosi agencija Belta.

Premijer Belorusije Kobjakov rekao je da je Srbija važan partner za Belorusiju, zbog čega se nada da će biti nastavljen razvoj ekonomske saradnje.


Vučić u Minsku, svečani doček ispred Doma Vlade


- Srbija je naša bratska zemlja, jedna od vodećih trgovinskih partnera u regionu. Nadamo se da će trenutna poseta Vučića pojačati razvoj trgovinskih i ekonomskih odnosa - naveo je on.

Kobjakov je izrazio uverenje da će Srbija i Belorusija nastaviti da razvijaju prijateljstvo i saradnju.

On je kazao da je Belorusija spremna da raspravlja o svim bilateralnim pitanjima.

Sa predsednikom parlamenta Belorusije

Premijer Aleksandar Vučić sastao se danas u Minsku s predsednikom Saveta Republike Nacionalne Skupštine Belorusije Mihailom Mjasnikovičem, koji je predložio nove oblike saradnje i zajedničke sednice tela dva parlamenta.

Tokom sastanka istaknuta je i važnost saradnje u oblasti poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, kao i saradnja u medjunarodnim organizacijama, kao što su UN, Savet Evrope i OEBS.

Svečani doček

Premijer Belorusije Andrej Kobjakov priredio je danas svečani doček ispred Doma Vlade Belorusije premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, a potom je usledio sastanak delegacija i premijera dve zemlje. Dvojica premijera će prisustvovati i ceremoniji potpisivanja više međudržavnih sporazuma.


Vučić u Minsku, svečani doček ispred Doma Vlade


Vučić koji je sinoć doputovao u Minsk imaće i odvojen susret sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i drugim zvaničnicima te zemlje.

Srpski premijer sastaće se i sa predsednikom Saveta Republike Nacionalne Skupštine Republike Belorusije Mihailom Mjasnikovičem i predsednikom Predstavničkog Doma Nacionalne Skupštine Republike Belorusije Vladimirom Andrejčenkom.

Tokom boravka u Minsku, Vučić će obići "Minsku fabriku automobila", gde će posetiti izložbu fabrike traktora i gradjevinske tehnike.

U okviru zvanične posete Belorusiji predvidjeno je da premijer Srbije položi venac na Spomenik Pobede u Minsku, a planiran je i obilazak Hrama Svih Svetih i Beloruskog državnog muzeja istorije Velikog otadžbinskog rata.

Srbija i Belorusija potpisale više međudržavnih sporazuma

Srbija i Belorusija potpisale su danas više međudržavnih sporazuma iz oblasti privrede, zdravstva, turizma, kulture, sporta i vojno-tehničke saradnje.


Memorandum o razumevanju o saradnji u oblasti zdravlja trebalo bi da poboljša saradnju u oblasti zdravlja, prometa lekova, obrazovanja i nauke i pružanju zdravstvene zaštite državljanima Srbije i Belorusije.

Potpisan je i sporazum u oblasti turizma koji bi trebalo doprinese kreiranju posebnih programa za turiste iz Belorusije, organizovanje kratkih gradskih odmora (city break), poseta beloruskih sportista planinskim centrima, banjskim mestima i programe koji se odnose na verski turizam.

Predviđeno je učešće beloruskih turoperatera na Sajmu turizma u Beogradu kao i zajedničko učešće na sajmovima turizma, razmena stručnjaka i predstavnika medija i dogovori o liberalizaciji viznog režima.

Dve države potpisale su i Plan aktivnosti za unapredjenje trgovinsko-ekonomske saradnje, saradnje u oblasti industrije, nauke i tehnike, poljoprivrede, korišćenja prirodnih resursa, petrohemije, zdravstva, sporta i turizma, visokog obrazovanja, saradnja između regiona, saradnja u drugim oblastima, kao i saradnja na komercijalnoj osnovi.

Potpisan je i Program saradnje u oblasti sporta koji sadrži kalendar konkretnih sportskih dogadjaja i takmičenja koja će se tokom ove i 2018. godine organizovati u Srbiji i Belorusiji, a na kojima je očekivano učešće sportista i timova obe strane.

Pored toga, ovim dvogodišnjim dokumentom predviđeni su i drugi vidovi ostvarivanja bilateralne saradnje u oblasti sporta kroz razmenu iskustva, znanja i informacija, sportskih naučnih i istraživačkih centara, anti-doping agencija i drugih relevantnih sportskih subjekata.

Sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji, koji je takođe potpisan, stvara se pravni osnov za vojno-tehničku saradnju dve države koja može da obuhvati proizvodnju, modernizaciju, remont i isporuku naoružanja i vojne opreme, razmenu stručnjaka, školovanje, usavršavanje i obuku pripadnika oružanih snaga i stručnjaka, kao i razmenu informacija i iskustava.

Potpisani su i sporazumi o saradnji grada Smederevo sa beloruskim gradom Žlobin, Valjeva sa beloruskim gradom Molodečno, kao i sporazum o saradnji Sremske Mitrovice Polockom.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak