Vojvodina ostaje bez najmanje 160 lekara

021 26.01.2017 13:21
Vojvodina ostaje bez najmanje 160 lekara


Najmanje 152 lekara otišlo je u toku prošle godine iz Vojvodine put Nemačke i drugih zemalja u potrazi za poslom.  Lekari nisu odugovlačili ni u januaru ove godine, s obzirom na to da je od početka meseca izdato devet "good standing" sertifikata. Cifra od oko 160 članova Regionalne lekarske komore Vojvodine koji su dobili "zeleno svetlo" nije konačna, jer se na odlazak u inostranstvo odlučuju i nezaposleni lekari i svršeni studenti medicinskih fakulteta, koji po zakonu moraju da obave pripravnički staž od pola godine u zdravstvenoj ustanovi kako bi ispunili minimum uslova za zaposlenje u inostranstvu.
 
Godišnje medicinu u Novom Sadu upiše oko 250 domaćih i stranih studenata, dobar deo svake godine izađe sa diplomom sa fakulteta, te je proizvodnja kadra zadovoljavajuća, ali ne i njihovo zapošljavanje. Naime, kako je 021 i ranije pisao, posao ili barem šansa za zaposlenje rezervisano je uglavnom za one bliske postojećem kadru u medicini (deca lekara, rodbina, prijatelji), te ne čudi da se na fakultetima, u klinikama i zdravstvenim centrima najčešće čuju određena jedno te ista prezimena. Ostatak mladih završi na birou i zbog aktuelne Vladine zabrane zapošljavanja, koja je dovela do deficita u ustanovama koje rade na spasavanju ljudskih života.
 
Kako za 021 kaže predsednik Regionalne lekarske komore Vojvodine dr Tomislav Stantić, najviše lekara i dalje se odlučuje da ode u Nemačku, jer je u ovoj državi nostrifikacija naše diplome lakša i, ukoliko lekari poznaju jezik, mogu sa lakoćom da počnu sa radom. Takođe, zabeleženo je i veće interesovanje specijalista i subspecijalista za zemlje Bliskog Istoka, jer su tamo izuzetno dobro plaćeni. Međutim, pošto imamo biro pun lekara, jasno je da država nešto ne procenjuje kako treba.
 
"Suštinski problem nedostatka kadrova u zdravstvu nije u trenutno nešto većem broju lekara koji odlaze u inostranstvo, već višegodišnje pogrešno kadrovsko planiranje. Paradoksalna situacija je da u Srbiji ima oko 2.000 lekara na birou zapošljavanja, a da postoji deficit pedijatara, ginekologa i radiologa. Medicinski fakulteti ne uspevaju da prate potrebe tržišta, naime upisnu politiku na medicinske fakultete vodi i odobrava Ministarstvo prosvete, a ne Ministarstvo zdravlja, uz očitu nekoordinisanost aktivnosti dva Ministarstva", napominje Stantić za 021.
 
On naglašava da nije pomogla ni zabrana odobravanja specijalizacija u proteklim godinama, koja nas je dovela do deficita u pojedinim specijalnostima i sve starijih lekara, kojima se bliži ili ih je već stigla penzija.
 
"Evidentan je, dakle, poremećaj na tržištu rada lekara, delom svakako i zbog zbog odlaska lekara u inostranstvo, a još više zbog neusklađene politike zapošljavanja lekara", priča predsednik RLKV za 021.
  Prvo im je država smanjila platu za 10 odsto, zabranila njihovo zapošljavanje, a potom im krajem prošle godine povećala zarade za pet odsto. To nije bio dovoljan razlog da medicinari ne organizuju protest u Novom Sadu i traže hitno rešavanje problema u zdravstvu, ali taj protest nije urodio plodom.
 
"Toliko nam je dobro da nas je sve manje, mladi odlaze, a mi ovde branimo naša prava i prava pacijenata koji imaju pravo na lekara, medicinsku sestru, negovatelja", rekla je predsednica pokrajinskog odbora sindikata zaposlenih u zdravstvu Dunja Civrić.
 
Ukoliko ste nastavi trend odlaska mladih i kvalifikovanih lekara, a "tiho" zapošljavanje partijskih, rođačkih i na drugi način adekvatnih ljudi u bolnicama, domovima zdravlja i kliničkim centrima, pitanje je ko će nas za nekoliko godina lečiti. Zapravo, to pitanje je već sada sasvim opravdano.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak